protolerej objasnio

SVEŠTENIK ANDREJ TKAČEV: U brak ne stupamo zbog rađanja dece! Ona nikoga nisu uspela da zadrže zajedno!


Koja je svrha venčanja i zašto stupamo u brak? Mnogi će reći zbog dece, ali kako govori protojerej Andrej Tkačev, jeca nisu primarna svrha braka.

Ljubav i zavođenje
13:24h Autor:
SVEŠTENIK ANDREJ TKAČEV: U brak ne stupamo zbog rađanja dece! Ona nikoga nisu uspela da zadrže zajedno!
Foto: Printscreenjutjub/ Телеканал СПАС

Brak je sveta zajednica između muškarca i žene. Brak je stvoren radi uzajamne pomoći. Kad je Gospod Bog stvorio ženu, planirao je da stvori pomoćnicu prvom muškarcu Adamu. Žena je stvorena da bude čovekova pomoćnica.

Ovde se misli da bude pomoćnik ne samo u domaćinstvu, već i u moralnom smislu. Žena je delom savest muškarca. Ona je ta koja mu skreće pažnju na njegovo nedolično ponašanje. Govori mu gde je pogrešio i kada je skrenuo pogrešnim putem, a muž mora slušati ove reči, piše Infopult.info.

Brak je stabilan kada muž i žena zajedno voze svoja kola koja se zovu porodica i kada pomažu jedno drugome i podržavaju se na svaki mogući način.

Uzajamna pomoć je glavni cilj braka. Drugi cilj je da muž i žena moraju postati jedno telo.

U braku imamo dva lica. Muž i žena - jedno su telo, jedna osoba, jedno biće. Ovo je neka vrsta trostrukog bića. Dva su jedna. Organsko, tjelesno sjedinjenje muža i žene u jedno telo danas je izuzetno važno u našem izopačenom, opakom životu.

Danas brak i iz tog razloga dobija posebno značenje. Apostol Pavle je rekao:

"Da bi se izbegao blud, svaki muškarac bi trebalo da ima svoju ženu i svaka žena bi trebalo imati svog muža." Odnosno, današnji brak je takođe neophodan kako osoba ne bi učinila preljubu.

Oženjenoj osobi je nesumnjivo lakše da suzdrži od bluda i razvrata. Deca dolaze tek na treće mesto jer u brak ne stupamo zbog rađanja dece. U brak stupamo kako bismo nadoknadili svoju nepotpunost, da pomognemo jedni drugima, te da se suzdržimo od greha koji vladaju oko nas.

Tek kada nađemo sebi nekoga ko će nam pomoći i ko će nadoknaditi naše nedostatke možemo postati roditelji. Deca nikada nikoga nisu uspela da zadrže zajedno, deca nisu sredstvo za učvršćivanje braka i ona ne treba da se rađaju sa namerom da učvrste brak. Ako je brak bez dece stabilan, biće stabilan i sa decom. Ako brak bez dece nije jak, neće biti ni sa decom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs