Na ovo posebno obratite pažnju

Suptilne, ali prljave igre: 5 znakova da se muž pretvara u emocionalnog psihopatu!

Emocionalne psihopate i manipulatori majstorski usavrše svoje veštine

Ljubav i zavođenje
Autor:
Suptilne, ali prljave igre: 5 znakova da se muž pretvara u emocionalnog psihopatu!
Foto: Shutterstock

Nasilje može imati bezbroj lica i oblika. Može biti ne samo fizičko ili seksualno, već i emocionalno. Da, prve dve vrste nasilja mogu na vašoj koži ostaviti ožiljke i tako ih učiniti lakšim za prepoznavanje, ali poslednja ostavlja nevidljive, ali jednako razorne ožiljke na vašoj duši.

Pored toga, žene često nisu u stanju da prepoznaju emocionalnog psihopatu ni gledajući u njega, posebno kada ga vole. Jer ljubav može da isključi logičko razmišljanje čak i kod najzrelijih osoba.

Ovo je 5 najčešćih znakova da imate posla sa emocionalnim manipulatorom. A ako vaš muškarac ima sve, ili neke od njih - bežite dok je vreme!

1. Stalno pokušavaju da vam prikažu stvarnost drugačijom

Emocionalne psihopate i manipulatori su majstorski savladali "tehniku osvetljenja". Toliko su dobri u tome da mogu da vas nateraju da sumnjate ne samo u sopstveno pamćenje, već i u zdrav razum. Na primer, ako otkrijete da vas vara i imate nepobitne dokaze, on će pokušavati da učini da se vi osećate krivom što mu niste verovali i što ste ga uhodili. Takođe, na sve načine će pokušati da vas uveri da ti vaši dokazi ništa ne dokazuju.

2. Šta god da se loše dogodi, vi ste krivi

Ovo se odnosi na situacije u kojima vas muškarac krivi ne samo za probleme u vašoj vezi, već i za sve svoje lične probleme. Ako mu ne ide na poslu, to je zato što ga iscrpljujete kod kuće. Ako je učinio nešto loše, to je zato što ste ga naljutili.

Savet iskusnog psihoterapeuta: Evo šta da radite kako vam dete ne bi postalo depresivac i kreten!

foto: Shutterstock

3. Često vas rasplače

Emocionalni psihopata može lako da uništi vaše samopoštovanje i samopouzdanje. Može da se predstavi toliko divnim da ćete početi da mislite da zapravo niste vredni tako dobre osobe i da ste neverovatno srećni, s obzirom da vas i dalje voli, uprkos svim vašim manama. Ova vrsta emocionalnog zlostavljanja je toliko suptilna da je često ne primećujete dok ne počnete da se osećate toliko iscrpljeno i nemoćno da doslovno počinjete da zavisite od njega u svemu.

4. Oduzima vam sve što ste imali pre nego što ste ga upoznali

Polako, ali sigurno vas uklanja od svih koji vas zaista vole i žele dobro, jer se plaši da će vaši prijatelji i rođaci moći da pogledaju iza njegove maske savršenog dečka ili muža i da mu pokvare celu igru. Stoga će učiniti sve što je moguće da vas uceni uz pomoć emocionalnih manipulacija da je jedini na celom svetu koji vas zaista voli i da dok ste zajedno ne treba vam niko drugi - čak ni vaš roditelji.

5. Uspeva da vas natera da poverujete da uvek grešite

Emocionalni manipulatori su toliko podmukli da vas mogu naterati da poverujete da ste krivi za ono što nije vaša krivica. Najverovatnije u takvim slučajevima kaže nešto poput: Hej, dušo, stvarno ne volim kad se posvađamo, pa možda možeš da prestaneš da besniš i da nam ne pokvariš i ovo veče? Ovoj tehnici obično pribegava kada je on za nešto kriv.

Da bi opravdao sebe i svoje nedostojno ponašanje, stalno optužuje da mislite samo na sebe, da ste preterano emotivni ili da mu čak zavidite.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs