Ovo nije Ljubavna priča sa srećnim krajem

Psiholog Dejl Karnegi je oženio pogrešnu ženu: A onda se desilo nezamislivo...

Početak veze može da predvidi i njen kraj. To se često dešava

Ljubav i zavođenje
Autor:
Psiholog Dejl Karnegi je oženio pogrešnu ženu: A onda se desilo nezamislivo...
Foto: Profimedia

Jednog dana, psiholog Dejl Karnegi, koji je vodio radijsku emisiju dobio je ljutito pismo od slušateljke. Naime, popularni psiholog je pogrešio datum rođenja Abrahama Linkolna, a to je toliko naljutilo dotičnu damu da je oštro kritikovala psihologa i voditelja. Njeno pismo je bilo toliko otrovno da je Karnegi odlučio da joj odgovori u istom tonu. Pismo je napisao besan, u jednom dahu, zapečatio i zaboravio da pošalje. Sledećeg dana, psiholog se setio pisma. Pošto se već dosta smirio, odlučio da ispravi pojedine izraze u pismu, da "ublaži" celu priču. Umekšao je ton i opet zaboravio da pošalje pismo!

Trećeg dana nije više hteo da u tom maniru odgovara na prozivke već je sastavio krajnje ljubazno pismo koje se zvaršavalo rečima: "Molim vas da mi oprostite zbog greške. Hvala." Takvo izvinjenje psihologa, raznežilo je damu. I počeli su da se dopisuju, a onda su se upoznali, zaljubili i venčali se. Sad bi bilo lepo reći kako je par živeo u srećnom i skladnom braku, ali to, na žalost, nije istina. Brak je bio krajnje nesrećan. Ubrzo su sve finansije poznatog psihologa bile u rukama njegove supruge. Karnegi se razboleo od raka i umro... Stoga pažljivo birajte ljude sa kojima ćete se družiti, a pogotovo za koje ćete se venčati. Ako je pogrešan datum rođenja predsednika bio povod za oštru kritiku psihologa, umesto da se samo ukaže na grešku - od te žene se nije moglo očekivati ništa dobro. Jasno je bilo da je osoba veoma agresivne prirode.

Isto tako nema potrebe da se izvinjavate, ako se ne osećate krivim. Generalno, nije neophodno komunicirati sa ljudima koji šalju otrovne kritike u vašem smeru. Možete odgovoriti one koji vam ukažu na greške.

Takođe nije potrebno trpeti podsmehe, poniženja, pretvarati neprijatelje u prijatelje. Na kraju se možete razboleti kao Karnegi. Na zle napade je potrebno ili adekvatno reagovati, ili iskreno odgovoriti. Ili uopšte ne odgovoriti.

Ovo nije ljubavna priča sa srećnim krajem. Ovo je jedna tužna priča sa naravoučenijem: Ako od svojih neprijatelja pravite prijatelje, izvinjavate se čak i kad niste krivi, tako ćete se morati ponašati ceo život. A život u takvoj zajednici ne može doneti ništa dobro.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs