Istraživanje

Život sa partnerom pre braka: Da ili ne?

Najnovije studije otkrile da parovi koji žive zajedno pre braka zapravo imaju manju šansu za razvod, ali bitan je i uzrast partnera
Ljubav i zavođenje
16:00h Autor:
Život sa partnerom pre braka: Da ili ne?
Foto: Shutterstock

Verovatno ste već milion puta čuli kako zajednički život pre braka povećava verovatnoći razvoda. Da li su to samo bapske priče ili istina ispitala je nova studija koja je objavljena u časopisu Journal of Marriage and Family.

Poslednih godina, zajednički život parova pre nego što stanu na ludi kamen postao je uobičajena praksa, uprkos istraživanjima koja su pokazala da to može biti loša ideja. Prema podacima, polovina Amerikanki uzrasta od 15-44 godina živele su sa partnerom pre braka, ne obazirući se na isprovedena istraživanja, piše Cosmopolitan.rs.

Dobro je da su ta istraživanja već zastarela i da su najnovije studije otkrile da parovi koji žive zajedno pre braka zapravo imaju manju šansu za razvod. Istraživanje je sprovedeno na poređenju parova koji su pre braka imali zajednički život, sa parovima koji su u brak ušli bez predhodnog iskustva zajedničkog života. Pokazalo se da je uzrast partnera jako bitan za istraživanje, jer mlađi parovi češće otpočinju zajednički život. Za njih, verovatnoća za uspešan brak biće veća, jer je sam čin venčanja samo potpis na papiru, a sa svim izazovima upoznali su se odavno. Kod parova koji odmah uđu u brak nastaju kritični odnosi jer nastupaju velike promene u njihovim životima.

Međutim, parovi koji su još kao mladi otisnuli u zajednički život izgubili su roditeljsko obrazovanje, često su uskraćeni za poslovno usavršavanje i školovanje. Ali kako kaže autor studije Kuperberg: "Zajednički život ne dovodi do razvoda. Do razvoda dovode ljudi i njihov karakter".

Zbog čega se parovi najčešće odlučuju za zajednički život, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs