Sve učestalije

Spavanje u odvojenim krevetima: Pametna odluka ili ubica bliskosti

Svaki četvrti bračni par ne deli krevet, a iako je to za neke dobro rešenje, parovi koji spavaju zajedno su srećniji jer noćni dodiri podstiču lučenje hormona sreće
Ljubav i zavođenje
00:22h Autor:
Spavanje u odvojenim krevetima: Pametna odluka ili ubica bliskosti
Foto: Thinkstock

Deljenje zajedničke postelje može da bude prava muka, naročito ako se budite zbog partnerovog hrkanja ili cele noći borite za pokrivač. Tradicija spavanja u zajedničkim krevetima počela je industrijskom revolucijom, useljavanjem u prenatrpane gradove i skučene stanove, ali ona može da bude pogubna i za ljubav i za zdravlje partnera, tvrde britanski lekari.

Saznajte ovde kakav vam je karakter prema položaju spavanja.

Njihovu izjavu potkrepljuje i studija britanskog Univerziteta Mančester koja pokazuje da partneri spavaju čak 50 odsto bolje ako su odvojeni. Danas čak 25 odsto bračnih parova spava odvojeno, a taj trend je sve češći u SAD-u i Japanu, pokazala je studija američkog Udruženja za spavanje.

Koje navike uzrokuju besane noći pročitajte ovde.

Najčešći uzroci su veća udobnost, različite želje oko temperature u sobi, hrkanje i drugačije navike spavanja i ustajanja, piše Hafington Post. Ipak, nedavna studija Univerziteta Pitsburg je pokazala da zajedničko spavanje povećava nivo tzv. hormona sreće oksitocina i snižava vrednosti hormona stresa kortizola.

Proizvodnju oksitocina stimuliše toplina i ljudski dodir. Takođe, dokazano je da žene imaju više psihološke koristi od deljenja kreveta s muškarcem jer im pruža podsvesni osećaj sigurnosti i zaštite.

A koje namirnice i zašto bi trebalo da izbegavate pre spavanja, saznajte ovde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs