Preporuka

Ne tražite idealnog ljubavnika - stvorite idealnu ljubav!

Sve je više ljudi koji su realni u pogledu ljubavi, ali oni koji veruju u idealnu ljubav ipak postoje. Intuicija, pravi momenat, potajno očekivanje tokom godina, je nešto što je poželjno i daje osećaj magije ali takva očekivanja često ishoduju samoćom
Ljubav i zavođenje
05:00h Autor:
Ne tražite idealnog ljubavnika - stvorite idealnu ljubav!
Foto: Shutterstok

Iako živimo u racionalno doba, mnogi se ne odriču verovanja u sudbinsko i u nešto više od onoga što vidimo očima. Možda je reč o intuiciji ili nekom drugom osećaju, ali katkad nam se zaista čini da osećamo više nego što drugi oko nas mogu razumeti.

To se posebno događa u pitanjima ljubavi i bliskih odnosa.

Voleli i pre susreta

Katkad je “čudo” još i veće jer će neki reći da su voleli svog partnera i pre nego što su se sreli. Taj osećaj, kažu stručnjaci, i ne mora biti sasvim pogrešan ili proizvod idealizovanja nego pokazatelj romantične intuicije koju nekako sve ređe spominjemo, a još ređe puštamo da nas vodi, jer nas iz dana u dan uveravaju da je sve u našim rukama, brojevima i činjenicama koje nas okružuju.

Osetite pravi trenutak

Katkad se čini da smo izbacili svu magičnost iz života. Mnogi se nađu u pogrešnom trenutku, upoznaju nekoga ko im se dopada a ta osoba je u braku ili ozbiljnoj vezi. U tim momentima oboje osećaju da sada nije njihovo vreme, ali da će jednom doći. Oni se raziđu i strpljivo čekaju na sudbinu koj ih u nekom "pravom" momentu spoji.

Vođeni iskustvom

S vremena na vreme su se susretali i taj je osećaj jačao. Pomalo su se okolnosti promenile i započeli su vezu koja traje već više od deset godina. Iako zvuči neobično, takvih je priča mnogo oko nas. Stručnjaci romantičnu intuiciju tumače poprilično racionalno - kao rezultat primenjivanja dotadašnjeg iskustva s partnerima, ali i vizije odnosa kakav bismo voleli s nekim ostvariti. Osetimo li sličnu energiju i s druge strane, osetit ćemo povezanost s nekim, kao što odmah osetimo osobnost koja nam ne odgovara. Mnogi psiholozi smatraju da je romantična intuicija slična ljubavi na prvi pogled, ali se manje zasniva na izgledu. Osim toga, baš kao i u ljubavi na prvi pogled, intuicija ne znači uspešnu vezu, ona je samo dobar znak.

Ne čekajte nego stvarajte

Vezu će stvoriti povezivanje sličnim razmišljanjima i zajedničkim aktivnostima pa će mnogi morati i korigovati svoja očekivanja od idealnog partnera ako žele dugotrajniju vezu. S intuicijom ili bez nje, iskustvo će pomoći pri tom preoblikovanju očekivanja. Psiholozi upozoravaju da ne smemo pritraćiti život tražeći idealnog partnera koji možda i ne postoji nego bismo trebali uložiti više truda u to da svoju vezu učinimo što bližom idealnoj, spremni na kompromise i preobražaj tog ideala, ali tako da ne odustanemo od ljubavi.

Dobro putovanje

Glumac Tim Robins jednom je izjavio: “Traćimo život tražeći savršenog ljubavnika ili ljubavnicu, umesto da stvorimo savršenu ljubav”. U odnose treba uložiti trud, jer i osećaj može prevariti baš kao i intelektualno razmišljanje. Osluškivanje svojih i partnerovih potreba, ali i želja, ključ je dobrog zajedničkog putovanja kroz život.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs