Otkrijte koren problema

Zašto nemate želju za seksom: 4 glavna uzroka!

I depresija i uzimanje antidepresiva mogu pogubno da utiču na libido
Ljubav
17:10h Autor:
Zašto nemate želju za seksom: 4 glavna uzroka!
Foto: Profimedia

Iako nije zabavno otkrivati okolini da vaša seksualna želja nije na zavidnom nivou, ovo zaista predstavlja veliki problem, prenosi Cosmopolitan.rs.

Gotovo 11 odsto žena između 18. i 44. godine starosti suočava se sa ovim seksualnim problemom. Rezultat je svakako zabrinjavajući.

"Niko ne zna sa sigurnošću šta je to normalan libido", kaže poznata američka seksualna terapeutkinja dr Nen Vajz i dodaje da problem postoji ako žena kaže da je tako.

I drugi eksperti slažu se sa ovim stavom. Ali, stručnjaci su podeljeni oko zaključka da li je rešenje u lekovima.

Proizvođači tvrde da lek leči seksualnu disfunkciju kod žena, što znači nedostatak ili umanjenje interesa za seksualnu aktivnost, fantazije, zadovoljstvo ili uzbuđenje (i pored partnerove inicijative) koja traje duže od šest meseci, a nije prouzrokovano nekim drugim uzrokom.

To može biti nešto od sledećeg:

Seksi izazov od 7 dana: Zagrejte atmosferu do usijanja!

1. Kontraceptivna pilula

Seksualni nagon delom kontrolišu hormoni, kao što je testosteron. Postoje određene kontraceptivne pilule koje smanjuju lučenje testosterona, zbog čega dolazi do slabljenja libida. Prema jednom istraživanju, čak 25 odsto ispitanica osetile su smanjenje interesovanja za seks dok su bile na piluli, ali dr Sandra Karson, potpredsednica Američkog koledža za ginekologiju i akušerstvo, kaže da postoji manja verovatnoća da će mlade žene biti pogođene ovom posledicom, za razliku od žena koje se nalaze u perimenopauzalnoj tranziciji.

Promena kontraceptivne metode, možda intrauterini uložak, spirala ili pilula drugačijeg sastava mogli bi da budu najjednostavnije rešenje za početak.

2. Raspoloženje

I depresija i uzimanje antidepresiva mogu pogubno da utiču na libido. Seks nestaje sa liste prioriteta za organizam, kada se on nađe u teškoj situaciji sa kojom mora da se izbori, kao što je recimo bolest tokom koje vaš nivo energije opada. To može da bude objašnjenje zašto su problemi sa tiroidnom žlezdom, koja kontroliše metabolizam, takođe povezani sa promenama u pogledu seksualne želje.

Nije potrebno da budete u teškoj depresiji da bi se to odrazilo na gubitak libida. Glavni krivac je svakodnevni stres. Štaviše, nova istraživanja otkrivaju da su nepravilnosti u otkucajima srca i usporen puls - koji su povezani sa visokim nivoom stresa - takođe u vezi sa seksualnom disfunkcijom. Kortizol i adrenalin koji se luče kada smo pod stresom menjaju funkcionisanje pokretača i kočnica u našem seksualnom sistemu.

Zašto u Srbiji ima sve manje seksa: Top 3 razloga!

Recept: vežbajte. Fizička aktivnost signalizira vašem telu da ste pobegli od stresora. San takođe može da pomogne. Obezbedite sebi dodatni sat odmora i postoji 14 odsto veća šansa da ćete sledeće noći imati seks. 3. Stanje svesti

Neke dame imaju razigran libido, koji u poređenju sa partnerovom željom ili sa njihovim ličnim očekivanjima, deluje kao nedovoljan. Mnoge žene imaju jasnu sliku o tome koliko bi često trebalo da upražnjavaju seks. Dva puta nedeljno najčešći je odgovor. I osećaju nervozu ako ne ispunjavaju tu normu. Nervoza je suprotnost uzbuđenja, tako da kritičnost prema sopstvenom libidu, seksualnom činu ili telu može da deluje kao kočnica. Iako nije lako negovati ljubav prema sebi, angažovanje na poboljšanju sopstvenog fizičkog izgleda može da ima sekundarnu korist i za apetit za seks. Najbolji predskazatelj seksualnog blagostanja je univerzalno blagostanje duha i tela.

4. Status vaše veze

Jedna od dobrih strana duge veze je i seksi akcija svake večeri, zar ne? Ali u tome je caka: kada se nađete u dugoj vezi, možda više nećete želeti seks svake večeri. Na početku veze, mozak luči hemikalije zadovoljstva i primalna požuda je na vrhuncu. Vremenom, činiće vam se da se želja smanjuje, ali probajte da posmatrate situaciju iz drugog ugla. To ne mora da znači da je vaša veza loša. U pitanju je nauka.

Provereni recept za više seksa: Jedna jedina stvar koju treba da promenite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs