Korisno znati

Kad ostanete bez seksa: 5 neizbežnih stvari koje vam se neće dopasti!

Depresija i anksioznost se javljaju u najvećem broju slučajeva, a kod mnogih žena dolazi i do pada imuniteta
Ljubav
11:50h Autor:
Kad ostanete bez seksa: 5 neizbežnih stvari koje vam se neće dopasti!
Foto: Shutterstock

Raskidi, posao, putovanja... Mnogo je razloga zbog kojih vaš seksualni život nekad posustane. Ali, ono što malo ko zna jeste da iznenadno odsustvo seksa može da utiče na zdravlje, i to na sledećih 5 načina:

1. AnskioznostČinjenica je da seks pomaže da se oslobodite stresa. Naime, tokom odnosa mozak oslobađa hemikalije koje vam pružaju odličan osećaj i opuštaju vas, poput endorfina i oksitocina. Kada toga nema, a navikli ste, logično je da dođe do promene u raspoloženju.

2. Pad imunitetaŠto manje seksa, slabiji imunitet! Ako sa redovnog pređete na seksualne odnose s vremena na vreme, takođe ćete uskratiti sebi i proizvodnju antitela, koja vam podižu imunitet i bore se protiv virusa, pa ćete postati podložniji prehladama i gripu.

3. InfekcijeAko je verovati studijama, skoro 80 odsto urinarnih infekcija pojavljuje se 24 sata nakon odnosa. Tokom seksa, bakterije iz vagine mogu da dospeju u bešiku, što izaziva infekciju. Eto i jedne svetle strane - kad nemate seks, rizik za urinarne infekcije je značajno manji, da ne pričamo o polno prenosivim bolestima.

Vodič kroz vaginu: Sramota je koliko žena ovo ne zna! (FOTO)

4. Poljuljana vezaAko ste u vezi, a seks je izostao, to može da se odrazi na vaš odnos, i to u lošem smislu.

"Nedostatak seksa može da utiče na vaše samopouzdanje i smanji nivo oksitocina i drugih hormona, što se, naravno, odražava na vaše ponašanje i raspoloženje", objašnjava psiholog Les Perot. Takođe, dešava se i da jedan od partnera poželi da ispuni svoje seksualne potrebe sa drugom osobom.

Ali, Perot ističe da period bez seksa u vezi ne znači da ćete biti nesrećni. Seks je izraz intimnosti između dve osobe, isto kao i poljupci, držanje za ruke i davanje komplimenata, pa se možete povezati na taj način, ne samo čisto fizički, smatra Perot.

5. DepresijaBrojne studije došle su do zaključka što duže žena nema seks, može da padne u sve veću depresiju.

Čim pređe četrdesetu: 5 stvari koje svaka žena treba da radi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs