Prva pomoć

Šta kada kondom pukne?

Umesto da se uspaničite, pratite savete i učinite sve što je potrebno kako biste sprečili neželjene posledice
Ljubav
21:18h
Šta kada kondom pukne?
Foto: Shutterstock

Da li vam se ikada dogodilo da vam je kondom skliznuo ili pukao? Ukoliko vam se tako nešto još nije dogodilo, nije na odmet da znate šta da radite ako do toga dođe, bez obzira da li ste u ozbiljnoj vezi ili skloni vezama za jednu noć (tad pogotovo).

Dobro isperite genitalije

Ukoliko dođe do pucanja ili spadanja prezervativa, temeljno operite vašu V-zonu blagim sapunom. Pranje može pomoći da se sperma ili neželjene bakterije što pre uklonite sa kože i spreči njihov potencijalni ulazak u telo. Samo pazite da ne preterate s pranjem jer se može dogoditi da ubijete i dobre bakterije i tako postanete podložniji raznim virusima i lošim bakterijama.

Da li pravilno koristite kondome: 5 stvari koje radite pogrešno, a da niste ni svesni!

Popijte pilulu za jutro posle

Ukoliko strahujete od neželjene trudnoće, idite svom ginekologu i zamolite ga da vam prepiše pilule "za jutro posle". Ukoliko se uzmu u roku od 72 sata nakon rizičnog seksa, u gotovo 90% slučajeva uspevaju da spreče oplodnju. Ne odlažite posetu ginekologu, jer pilulu treba da popijete na vreme!

Sačuvajte seksualno zdravlje: Šta su kondilomi

Testirajte se na polno prenosive bolesti

Ako ste u dugoj vezi, verovatno nema potrebe za testiranjem (iskreno pričajte s partnerom - sad je vreme za iskrenost). Međutim, ako se radi o seksu s neznancem ili nekim koga ne poznajete preterano dobro, obavezno uradite test na hlamidiju i gonoreju. Testiranje ponovite za tri meseca. Takođe, testirajte se i na herpes i HPV (kondilome). Iako ova testiranja nisu jeftina, isplati se da platite malo više kako biste bili sigurni da vam zdravlje nije ugroženo. U krajnjoj liniji, kod državnog ginekologa možete besplatno da završite neke stvari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs