"Ja sam psiholog i ova rečenica ubija i najčvršći brak i vezu: Nikada je ne koristite tokom svađe, može biti veoma kobno

Ovu rečenicu nikada nemojte da izgovarate kada imate nesuglasice sa partnerom. Pokazuje da ne marite uopšte i može biti kobno po vaše odnose.

Ljubav
"Ja sam psiholog i ova rečenica ubija i najčvršći brak i vezu: Nikada je ne koristite tokom svađe, može biti veoma kobno
Foto: Printskrin@FCP Conversations Online/YouTube

Svađe su neizbežne čak i u najharmoničnijim vezama, ali nažalost, mogu izvući na videlo one manje poželjne strane ličnosti.

U takvim trenucima, mnogi ljudi izgovore stvari koje ne odražavaju njihova stvarna osećanja ili stavove, iako to nesvesno nanese bol partneru. Reči izrečene u afektu često nisu prava slika onoga što zaista mislimo, ali mogu ostaviti duboke rane.

svađa
foto: Shutterstock

Jedna rečenica je kobna

Često se te neprijatne svađe reše kada partneri ohlade glave i dođe do izvinjenja, što im omogućava da krenu dalje. Međutim, prema psihologu dr Džefriju Bernštajnu, postoji jedna rečenica koja je posebno štetna i mnogi se teško oporavljaju nakon što je čuju, čak i ako se posle svađe i uobičajenog izvinjenja čini da je sve u redu. Prema Bernštajnu, najlakši način da slomite srce svom partneru jeste da mu kažete: "Nije me briga."

ljuti partneri, svađa
foto: Shutterstock

Partner se oseća manje vrednim

Psiholog je za magazin "Psychology Today" detaljnije pojasnio svoju teoriju. "Fraza 'Nije me briga' umanjuje važnost osećanja druge osobe i implicira da su njeni problemi ili emocije nevažni. Ako na taj način prekidate razgovor, vaš partner može doživeti osećaj manje vrednosti i odvojenosti. Ali, ako to osvestite i usvojite bolje komunikacijske navike, možete izbeći upadanje u ovaj štetni obrazac", kaže psiholog, prenosi "Najžena".

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs