5 NAJLEPŠIH I NAJTRAGIČNIJIH LJUBAVNIH PRIČA: O ovakvim ljubavima mnogi maštaju ali nažalost one nemaju srećan kraj

Parovi koji su verovali u večnu ljubav, čak i kada je ceo svet bio protiv njih.

Ljubav
Autor:
5 NAJLEPŠIH I NAJTRAGIČNIJIH LJUBAVNIH PRIČA: O ovakvim ljubavima mnogi maštaju ali nažalost one nemaju srećan kraj
5 najlepših i najtragičnijih ljubavnih priča., Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Ovo putovanje kroz vreme nas vodi do najlepših i najtragičnijih ljubavnih priča koje su ikada ispričane i napisane. Donosimo vam pet najvećih ljubavi koje su se završile tragično.

Romeo i Julija, Vilijam Šekspir

Romeo i Julija su već stvar kulture. Ovo Šekspirovo delo završilo je i kao obavezna lektira u srednjim školama. Tada je većina vas pokušavala da se izvuče i ne pročita jednu od najljepših ljubavnih priča svih vremena. Ali bez obzira da li ste je pročitali ili ne, svi znate o čemu se radi. Podsetićemo se ukratko. Radnja nas vodi u Italiju, u Veronu, grad ljubavi koji i dan danas posećuju milioni ljudi širom sveta da bi došli na mesto ljubavi Romea i Julije. Na zidu ostavljaju ljubavne poruke.

Monteki i Kapuleti su dve bogate porodice. Kako to često biva oni su u svađi, te zakleti neprijatelji. Miriše li vam već sada na ljubav? Pa naravno da – da! Romeo se zaljubljuje u lepu Juliju, a i ona u njega. Oni se tajno vjnčaju. A onda njena porodica želi da je uda za drugog čoveka. Julija radije bira smrt nego život bez Romea. Popila je napitak koji bi je trebao samo uspavati, a fratar Lorenzo šalje poruku Romeu da je ona zapravo živa. Nažalost, glasnik ne dolazi na vreme kako bi Romeu saopštio istinu zbog epidemije kuge. On odlazi u grobnicu Kapuletija i, misleći da mu život bez Julije više nema smisla, ispija otrov i umre. Neposredno nakon toga budi se Julija. Videvši da joj se muž ubio, iz tuge uzima bodež i oduzima sebi život.

Nakon tragedije u grobnicu dolaze ostali članovi porodica. Nad mrtvim telima njihove dece oni se mire, jer shvataju da je uzrok tragedije nerazumna mržnja koja je nametnula granice istinskoj i čistoj ljubavi, a time donela svima ogromnu nesreću. Da to je ta najlepša i najpoznatija ljubavna priča svih vremena? Zato dobro razmislite kad sledeći put pomenete Romea i pazite kome tu ulogu pripisujete.

Romeo i Julija
foto: Printscreen/ youtube/ Movieclips

Prohujalo s vihorom, Margaret Mitcheli

Roman je napisala Margaret Mitchaeli i objavljen je 1936. godine. Zanimljiv je podatak da je ovaj roman baš u to vreme prodat u čak 1.383.000 primeraka. Radnja nas vodi u Ameriku u sred građanskog rata. Južnjačka lepotica Scarlett O’Hara glavni je lik koji se uzdiže iznad stranica knjige “Prohujalo s vihorom”. Mlada, lepa i najpopularnija u gradu. Za njom uzdišu svi osim onog kojeg ona želi. U nju je sa druge strane zaljubljen Rhett koji je imućan, uobražen i ciničan kao Scarlett.

Od uobražene djevojčice Scarlett je vremenom postala hladna, sebična i proračunata žena. Život joj nije bio lak, a ljubav joj nije donosila sreću. Na kraju se udala za Rhetta i zavolela ga, ali i to završava tragično. Ona je predstavljena kao tragična figura koja uvek teži onome što ne može imati, a kada to dobije više joj nije zanimljivo.

Prohujalo s vihorom
foto: Profimedia

Kleopatra i Marko Antonije

Često čujemo “vode rat zbog ljubavi”. Ovi naši mali, svakodnevni ratovi nisu ništa spram ljubavi Kleopatre i Marka Antonija. Moćna egipatska kraljica Kleopatra, iako je obećala ljubav vojskovođi Cezaru, zaljubljuje se u njegovog najodanijeg generala Marka Antonija.

Zbog fatalne ljubavi prema Kleopatri, Marko Antonije je ostavio svoju ženu Oktaviju. Da bi se osvetili Kleopatri za sav bol koji je priredila njihovoj sestri, Oktavijina braća šalju vojsku da unište zaljubljeni par, ali i da ponize Kleopatru. Velika egipatska kraljica to nije mogla podneti a nije mogla ostati ni bez svoje ljubavi. Zato su odličili da izvrše samoubistvo. Još jedna priča o velikoj ljubavi koja ima tragičan kraj…

Kleopatra
foto: Profimedia

Huan i Evita Peron

Idemo u Argentinu. 1946. godine Evita Peron postaje prva dama Argentine i na tom mestu ostaje sve do svoje smrti. Ona je prošla put od vrha do dna. Bila je siromašno, vanbračno dete. Uvek je znala šta želi od života. Izazivala je buru skandala u Argentini kao ljubavnica političara Huana Perona.

Njena ličnost ide od svetice do grešnice i diktatorke. Oko ove žene uvek su se lomila koplja. Ona i Huan Peron su bili savršen par. Ljubav je prekinula smrt Evite koja je umrla od raka, nakon čega se Huan povukao iz javnosti…

Evita Peron
foto: Profimedia

Tristan i Izolda

Tristan i Izolda je srednjovjekovna ljubavna tragična priča koja nas vodi u Irsku. Prepoznatljiv je motiv nesrećne odnosno nemoguće ljubavi. Tristan se zaljubio u Izoldu, iako je ona bila žena njegovog ujaka, kralja Marka.

Izolda se zaljubila u mladog Tristana i njihova ljubavna priča je počela. Ljubavni trougao nije dugo potrajao. Kada je saznao za preljubu, kralj Marko je ubio Tristana. Kada je videla da je njena ljubav mrtva, Izolda je umrla od tuge…

Drage dame budite srećne sa svojom jednostavnom ljubavi. Komplikacije se najčešće ne završe dobro. Izbegavajte ih u širokom krugu,prenosi Banjaluka.com

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs