ŠTA SE DEŠAVA SA ŽENSKIM TELOM KADA DUGO NEMAMO ODNOSE? Posle ovoga su se mnoge dame zabrinule

Nedostatak intimnih odnosa sa sobom nosi niz problema kojih često nismo ni svesni

Ljubav
Autor:
ŠTA SE DEŠAVA SA ŽENSKIM TELOM KADA DUGO NEMAMO ODNOSE? Posle ovoga su se mnoge dame zabrinule
Seks, Foto: Shutterstock

Mnoge pretpostavljaju da sa godinama opada i potreba za intimnim odnosima, te da sam seks gubi na značaju za svakodnevni život kada dođe do starenja. Ipak, seksualni odnosi veoma su važni za starije, kao i za mlade, a posledice manjka intimnosti mogu biti jako ozbiljne za žene.

Gubitak libida

Za seksualni nagon važi pravilo „iskoristi ili izgubi“.

- Ljudi koji se uzdržavaju od seksa vremenom počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki moji klijenti ovo stanje opisuju starom poslovicom „Daleko od pogleda, daleko od srca“ – objašnjava dr. Sari Kuper, seksualni terapeut.

Žena, Seks, Masturbacija
foto: Shutterstock

Zidovi vagine se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

- Ako starije žene nemaju redovne seksualne odnose, zidovi vagine se opuštaju, a ako se ponovo odluče na polni odnos, to može biti veoma bolno - napominje dr Kuper.

Smanjeno podmazivanje vagine

Drugi neželjeni efekat, koji prvenstveno pogađa starije žene, je problem vaginalnog podmazivanja nakon apstinencije. Uz podmazivanje, javlja se i problem stanjivanja zidova vagine, a oba su posledica nedostatka hormona estrogena.

Žena, Seks, Masturbacija
foto: Shutterstock

- Mlade žene u 20-im ili 30-im godinama imaće dovoljno estrogena kako bi osigurale da ova tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana tokom apstinencije. Kod žena od, na primer, 60 godina, kada estrogen jednom nestane, ne vraća se – rekla je dr Loren Štrajčer.

Pojačani bol tokom menstruacije

U odsustvu seksualnog odnosa, menstrualni bolovi se pogoršavaju kod žena. Suprotno popularnom verovanju, snošaj tokom menstruacije može ublažiti menstrualne grčeve.

- Materica je mišić, a mnoge žene zapravo doživljavaju kontrakcije materice tokom orgazma, zbog čega se krv brže izbacuje. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše napušta telo. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina, što pomaže i kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr. Robert Šnajder.

seks
foto: Shutterstock

Manji rizik od polno prenosivih bolesti

Ne samo da ćete smanjiti rizik od dobijanja polno prenosivih bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

- Polni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta - objasnila je dr. Streicher. Većina infekcija urinarnog trakta se javlja u roku od 24 sata nakon odnosa, a Američki časopis porodičnih lekara je otkrio da je „učestalost odnosa najbolji pokazatelj ko će imati česte UTI“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs