LJUBAVNA PRIČA BATE STOJKOVIĆA KOJU MALO KO ZNA: Ceo život voleo je samo nju, a rastavila ih je GORKA SUDBINA

Ljubavna priča Bate Stojkovića i Olge mnoge je oduševila, a malo ko se voleo kao njih dvoje.

Ljubav
21:20h Autor:
LJUBAVNA PRIČA BATE STOJKOVIĆA KOJU MALO KO ZNA: Ceo život voleo je samo nju, a rastavila ih je GORKA SUDBINA
Ljubavna priča Bate Stojkovića i Olge, Foto: Printscreen/youtube/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Glumac Danilo Bata Stojković ostavio je neizbrisiv trag na domaćoj javnoj sceni, a mnogi ga se i danas sećaju. Glumački velikan koji je s podjednakom lakoćom iznosio svaku ulogu, brižan suprug, odan prijatelj, a nekada, ipak, i težak čovek, tako ga mahom, opisuju i danas.

"Varljivo leto", "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva" samo su neki od filmova po kojima pamtimo neverovatnog glumca.

Jedno je sigurno, Danila Stojkovića malo ko je poznavao i o njemu toliko znao kao njegova Olga, legendarna inspicijentkinja Ateljea 212 s kojom je proveo zajednički život 30 i kusur godina, a koja je nažalost preminula početkom 2020. godine.

Bata Stojkovic
foto: PrintscreenJutjub/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Za života su zajedno podelili sve: sreću, tugu, nedaću, a glumčeva smrt ih je rastavila 16. marta 2002. godine.

S prvim koracima na daskama koje život znače, nesvesno je kročio u još jedno važno poglavlje svog života. Upoznao je ženu s kojom je ostao do samog kraja, a koju su i posle glumčevog odlaska sa životne scene, oslovljavali sa Batina Olga.

Upoznali smo se u pozorištu, u zgradi Borbe. Ja sam ih sve sa klase prvo preslišavala, a onda gledala njihove diplomske predstave. Tako smo se združili. (Smeh) Ja sam upisala prava koja na kraju nisam završila. Moja rođake radila je na garderobi u pozorištu, a kada ona nije mogla da radi, mi deca išli smo da je menjamo. Tako sam se zaljubila u teatar. Počela sam od garderobe, bila razvodnica i došla do scene, a fakultet sam okačila mačku o rep. Najbolji životni fakultet je život u pozorištu, a mi smo tamo bili više nego kod kuće".

A kakav je bio kao suprug, dala je skoro očekivan opis.

" Bio je jako tradicionalan, potekao je iz patrijarhalne porodice i kod njega se znao red. On je bio zadužen da obezbedi da imamo dovoljno para i da sve bude kako treba, a domaćici je prepuštao da radi svoj posao. Ono što bi zaradio donosio je u kuću i kada bi mu zatrebao novac, tražio je da mu ga dam. Nije hteo da uzme sam nego bi jurio mene. Kažem mu, tu ti je u kuhinji, u fioci, ali jok, nije hteo da uzme. Poštovao je red, starije i porodica mu je bila najvažnija. E sad, to što je mnogo igrao, išao tamo-ovamo i dolazio u zoru, to ide u rok službe. I ja sam radila u pozorištu, pa mi je sve to bilo poznato, ali poneki put sam bila i ljuta. Sedi sa društvom, a ja sve s osmehom pravim palačinke."

Olga Stojković
Olga Stojkovićfoto: Kurir/Zorana Jevtić

Venčanje u tajnosti

Pose dvadeset i kusur godina, Olga i Bata odlučili su da se venčaju.

- To je bilo u strogoj tajnosti. Dugo smo bili zajedno, ali venčali smo se tek 1991. godine. Njegova sestra, inače pedijatar Vera Kaljević, zabranila mu je i rekla: Kad si čekao dosad da se venčaš s njom, čekaj još malo, prvo da ozdraviš i staneš na noge, pa onda izvoli. Moja kuma Nada Pešić, Dragoslav Mihajlović i Mihiz bili su nam kumovi. Kada smo izlazili iz Opštine, bilo mi žao Cigana koji su govorili: Kume, izgore ti kesa, a on im je samo odbrusio: Marš u p... materinu. Posle smo se venčali i u manastiru Vavedenje, a sve smo obeležili tako što smo nas četvoro otišli na ručak. Nikome nije bilo stalo do toga, mi smo to hteli samo da učinimo starima. Nije nam to palo na pamet, njegovi su se ponašali kao da smo u braku, kao da sam snaja, njegov brat zvao me je gospa mala. Možda mu je nešto dunulo kad se razboleo.

Možda je jedinu setu u njegov život unosila činjenica što njih dvoje nisu imali dece, ali su pronašli način da ogromnu ljubav usmere na druge.

"Nismo imali decu, ali Bata je jako vodio računa, a to je ostalo i meni u amanet, o ćerki njegovog najboljeg prijatelja. Ona je živela u Firenci, ali sad je ovde.

Bez obzira na biološke potomke, ovaj velikan srpskom glumišta nastavio je da živi u srcima svih ljudi zahvaljujući maestralnim ulogama koje su mu obezbedile zvezdani status. Slava ga nikada nije ponela, a prema svom pozivu odnosio se s poštovanjem.

Bata je pred smrt imao samo jednu želju, koju je zatražio od supruge Olge.

" Rekao mi je: "Ni slučajno nemoj da ti se dogodi da me staviš tamo", Mislio je na Aleju zaslužnih građana. To je bila njegova odluka. valjda nije želeo da ima ništa sa vlastima" rekla je za svojevremeno za Nedeljnik Olga Stojković.

(Stil/ Nedeljnik)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs