Neverovatno

MILIONER LJUBAV NAŠAO PORED MLADE ŽENE: Dane provode uživajući u luksuzu, ne zanimaju ih priče da može deda da joj bude

Modni kreator Roberto Kavali (81) pored impresivne karijere ima i buran ljubavni život. U braku je bio dva puta, a ima ukupno petoro dece

Ljubav
Autor:
MILIONER LJUBAV NAŠAO PORED MLADE ŽENE: Dane provode uživajući u luksuzu, ne zanimaju ih priče da može deda da joj bude
Foto: Profimedia

Zbog ogromne razlike u godinama, svi su im predviđali krah veze, ali njih Lina i Roberto su u ljubavi već četiri godine. Linu su prozivali da je sponzoruša jer je u vezi sa dizajnerom Robertom Kavalijem, koji joj po godinama može biti deda.

Kada je počeo da se zabavlja sa Linom Nilson, svi su počeli da se zanimaju za bogat ljubani život Roberta Kavalija.

Iako uveliko gazi devetu deceniju života, na ljubavnom planu Roberto ne posustaje. On uživa u romansi sa 48 - godišnjom Linom, sa kojom je u vezi od 2018. goidne.

1 / 7 Foto: Profimedia

Roberto svojoj voljenoj često poklanja luksuzne poklone, a pisalo se i da joj je kupio privatno ostrvo u rodnoj Švedskoj, za koje je izdvojio 2,22 miliona dolara. Na ostrvu se nalazi četvorosobna vila, lovački dom, bazen i ostaci vikinške pećine, kao i teren za golf.

Bilo je glasina da će par reći sudbonosno "da", ali to se još nije dogodilo.

Bogatstvo Roberta Kavalija procenjuje sa na 500 miliona dolara, ali on tvrdi da je njegova Lina sa njim isključivo zbog ljubavi.

Kako je Roberto Kavali izgradio modno carstvo?

Ranih sedamdesetih, Kavali je započeo inovativnu štampanu kožu, ali je njegov imidž padao u drugi plan kada je sve postalo više minimalističko. Međutim, došle su devedesete i poznati su se opet setili zašto vole Kavalija, pa se ovaj modni dizajner vrato u punom sjaju.

Pišući u londonskom Observeru, Poli Vernon je Kavalija nazvala "kraljem sjaja", a njegovu odeću "apsurdnom, smećem, luksuznim modnim izborom fudbalera, fudbalerovih supruga i super-kitnjastih superzvezda".

Rođen 1940. godine, Kavali je rodom iz toskanske prestonice Firence. Njegov otac, Đorđo, po zanimanju je bio geodet, a majka Marčela, krojačica. Marčela je bila ćerka umetnika Đuzepea Rosija, člana grupe slikara Makijaoli u Italiji. Pokret Makijaoli bio je izdanak francuskih impresionista, a dela Kavalijevog dede su među onima koji stoje u cenjenom muzeju u Firenci. Kada je Italija uvučena u Drugi svetski rat, u Firencu su stigle vojne jedinice iz nacističke Nemačke, a Kavalijev otac je ubijen.

"Nešto se dogodilo između partizana i Nemaca i moj otac je bio umešan", rekao je Kavali piscu Niku Foulksu, "pa se moja majka brinula o meni i mojoj sestri. To je učinilo moj karakter dubljim, snažnijim. "

Godine 1957. Kavali se upisao na Akademiju umetnosti u Firenci sa planovima da ili krene stopama svog dede ili postane arhitekta. Međutim, počeo je da izlazi sa koleginicom studentkinjom umetnosti, pa je Kavali zaboravio na planove.

Roberto Kavali
foto: Profimedia

"Bila je klasična, veoma lepa Italijanka", rekao je Kavali o svojoj prvoj ženi u pomenutom intervjuu. "Njeni roditelji su sanjali da se uda za doktora ili advokata, a ja sam bio samo siromašan učenik umetničke škole."

Njegovo bogatstvo se znatno povećalo 1960. godine, kada je prijatelj pokrenuo liniju trikotaže i zamolio ga da ručno oslika neke od džempera. Pokazali su se kao hit, a Kavali je počeo ozbiljno da istražuje umetnost štampanja na tekstilu. Počeo je da pravi majice i farmerke sa luksuznim hipi izgledom koji je zapeo za oko mladih Italijana. Jedno vreme je radio za Maria Valentina, napuljskog dizajnera poznatog po svojoj dobro izrađenoj koži i antilopu.

"Imao sam ideju da štampam na koži. Koristio sam kožu za rukavice iz francuske kožare, a kada sam počeo da štampam, video sam da je moguće napraviti haljine od kože u roze boji za veče - neverovatno."

Kavali je zvanično pokrenuo sopstvenu žensku liniju 1972. godine na ekstravagantnom događaju u Firenci.

Jedna od prvih poznatih ličnosti koja je nosila njegov dizajn bila je francuska filmska zvezda Brižit Bardo.

Kasnije će Kavalijev dizajn porediti sa dizajnom kolege Italijana, pokojnog Đanija Versaćija, čije je ime postalo sinonim za ulepšanu ekstravaganciju 1980-ih.

Ali stigle su devedesete i Kavali nije uhvatio "voz promene". Ostao je zarobljen u prvim danima slave.

"Kavali je odbio da prilagodi svoj stil“, pisao je Vernon u Observeru, „i činilo se da je njegovoj etiketi bilo suđeno da zauvek čami u modnoj ničijoj zemlji".

Kavalijeva druga žena, Eva, smatra se odgovornom za renesansu njegove mode 1990-ih.

Kavali je Evu, bivšu mis Austrije upoznao kada je imala 18 godina i bilana izboru za mis univerzuma 1977. u Santo Domingu, Dominikanska Republika. U to vreme, Kavali je imao 37 godina, bio je razveden otac dvoje dece i bio je sudija na takmičenju, a plavuša Eva Tainer je bila imenovana u nezvaničnoj predizbornoj anketi.

Umesto pobede, bila je prva pratilja koja je osvojila Kavalijevo srce. Venčali su se i zasnovali porodicu, a kako su njihova deca postajala sve samostalnija početkom 1990-ih, Eva se usredsredila na poboljšanje bogatstva svog muža.

"Razmišljao sam da možda prestanem", priznao je Kavali. "Ali onda se Eva zainteresovala pa sam počeo — za nju — ponovo da se uključujem."

Osmišljavajući metodu štampanja uzoraka na rastezljivom teksasu, Kavali je lansirao liniju farmerki koja je značajno povećala njegove prihode. Počeo je da pokazuje svoju elegantniju liniju na Nedelji mode u Milanu 1994. godine, a ubrzo su njegove raskošne, skraćene haljine od šifona i zebrasti štampi sa potpisom bili privlačni potpuno novoj generaciji poznatih ličnosti – od kojih su neke bile otprilike istih godina kao i njegova kompanija.

Među njima su bile pevačice Dženifer Lopez i Kristina Agilera, britanska fudbalska zvezda Dejvid Bekam i rep mogul Šon "P. Didi" Kombs.

"Veoma je važno da te vole slavni", objasnio je Kavali. "Meni lično je to važnije nego bilo kome drugom jer se zbog toga osećam važnim. Ponekad u Italiji ne znaš koliko si važan. Za mene je važno jer to pokreće adrenalin i to je ono što pokreće kreativnost."

Kavali je počeo ozbiljno da se udvara američkom tržištu kasnih 1990-ih. Počeo je da se oglašava u časopisima kao što je Cosmopolitan, i angažovao je menadžerski tim da radi sa vrhunskim prodavcima u Sjedinjenim Državama koji su nosili njegovu liniju, poput Bergdorfa Gudmana. Prodavnica Roberto Kavali sa otmenom adresom na Medison aveniji otvorena je u septembru 1999. Trud se isplatio, a do 2002. Kavalijeva prodaja u Sjedinjenim Državama se utrostručila za samo dve godine. Verovao je da se nešto od toga može pripisati umoru od mračnih minimalističkih nijansi koje su nastavile da dominiraju ženskim stilovima.

"Moja moda je postala uspešna jer su drugi dizajneri postali tako monotoni", rekao je Kavali.

"Dugo su dizajneri pokušavali da oblače žene kao muškarce", rekao je on. "Promenila sam to. Trudim se da izvučem ženstvenu, seksi stranu koju svaka žena ima u sebi."

Danas Kavalijevo ime stoji na parfemima, obući, odeći, kupaćim kostimima, naočarima...

"Celog života sam mislio da moda nikada ne treba da se reklamira kao mašine za pranje veša," rekao je jednom prilikom.

Uprkos ogromnom bogatstvu Kavali i njegova porodica uvek žive isključivo u Firenci.

Njegova kuža se nalazi na brdu van grada, a domaćin rado ugošćava slavne u vili koja je raskošna isto toliko koliko i njegova odeća. Kavali uzgaja rasne konje, ima vrhunsku lozu, a i sam pilotira sopstvenim helikopterom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs