SAZNAJTE VIŠE

40 GODINA ŽRTVOVANJA, 40 GODINA PRAŠTANJA: Ljubavna priča Denzela Vošingtona i njegove Polete! (FOTO)

Denzel i njegova supruga Poleta zajedno su već gotovo četiri decenije.

Ljubav
Autor:
40 GODINA ŽRTVOVANJA, 40 GODINA PRAŠTANJA: Ljubavna priča Denzela Vošingtona i njegove Polete! (FOTO)
Foto: Profimedia

Važe za jedan od najstabilnijih holivudskih parova, a ove godine slave 39. godišnjicu. Kako su uspeli da odole izazovima koje slava često nosi i kako je sve počelo?

Stabilni, ponosni, samouvereni i posvećeni — ovako njihovi prijatelji opisuju brak Denzela i Polete.

Na početku nije sve delovalo baš tako lako, a ni u godinama koje su usledile. Kako je Denzel jednom rekao: „Samo mislim da morate da radite na tome. Ne odustajte jedno od drugog. To je obaveza.“

Upoznali su se kasnih 1970-ih na snimanju TV filma Vilma. Nakon toga su počeli da se zabavljaju. Poleta je ispričala Opri Vinfri nekoliko zabavnih činjenica o početku njihove veze.

"Zajednički prijatelj, koji je takođe bio u filmu, je napravio žurku. I Denzel i njegovi prijatelji stigli su na kraju. Tad smo opet pričali."

Međutim, ono što je usledilo nije ni sama očekivala.

"Večer posle toga, prisustvovala sam jednoj predstavi. Kasnila sam, ušnjala se i sela. Nisam ni gledala ko je oko mene. Onda su se u pauzi upalila svetla i sedeli smo jedno pored drugog", ispričala je ona.

Denzel ima i svoje anegdote o tome, o kojima se često šale kada se prisete tih vremena. Rekao je da je na njihovom prvom sastanku Poleta morala da plati taksi jer nije imao dovoljno novca da pokrije ceo račun.

Dva puta ga je odbila kada je zaprosio, a pristala je tek treći put. Venčali su se u junu 1983. godine.

Denzel nije imao baš najsjajniji porodični model. Rekao je da su mu roditelji usađivali dobre vrednosti, ali su se razveli kada je imao 14 godina.

„Njena porodica je imala ljubav i bliskost koju ja nisam imao. Došao sam iz razorenog doma i rekao sam da to moram imati”, ispričao je.

Holivud obično nije mesto u kojem veze i brakovi opstaju dugo. Medijski pritisak i specifični društveni život, su između ostalog aspekti koji mogu predstavljati velike izazove za stabilnu vezu. Međutim, ovaj par je uspeo da ih uspešno prevaziđe. Poleta, kako je rekla, "nije dozvolila da je druge žene ili glasine odvrate od braka".

Denzel nikada ne propušta priliku da oda priznanje svojoj ženi i kaže da je zahvaljujući njenoj podršci postigao uspeh. Godine 2019. godine, na 47. dodeli AFI nagrada za životno delo, proslavi na kojoj je odlikovan, on je u svom govoru pomenuo svoju suprugu: „40 godina žrtvovanja. 40 godina praštanja. Ona me je naučila o veri, duhovnosti, ljubavi, pravoj ljubavi, nepokolebljivoj ljubavi, uprkos tome kakav sam.”

Poleta je školovana pijanistkinja. Bila je izuzetna glumica u pozorištu i na filmu i učestvovala je u velikim filmovima, poput Filadelfije (1993), koja je osvojila brojne nagrade. Kada Denzel govori o žrtvovanju, on to čini zato što je Poleta ostavila po strani svoju profesionalnu karijeru da bi se posvetila porodici. Sada, kada su im deca starija, vratila se glumi.

To isto poštovanje i, nesumnjivo, svi principi i vrednosti koje karakterišu par ogledaju se i u njihovoj deci.

Par ima izražen smisao za humor. Kada su Denzela pitali koja je tajna dugog braka, on je odgovorio: „Radim kako mi je rečeno. Držim jezik za zubima.” Međutim, onda je malo ozbiljnije dodao: „Nema tajne savršenog braka. Svako ima svoje uspone i padove; imali smo i mi svoje. To je težak posao, znaš. Ali smo se obavezali. Duhovna osnova pomaže u svemu: braku, poslu, duševnom miru.”

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs