SAZNAJTE VIŠE

AKO STE OBOJE LIDERI, SVAĐE SU NEMINOVNE: Ovo su glavni uzroci svađa u braku i iznenadićete se šta je sve na spisku!

Verovatno ste primetili da u romantičnim vezama osećanja ljubavi izblede u drugi plan, a konkurencija dođe do izražaja…

Ljubav
Autor:
AKO STE OBOJE LIDERI, SVAĐE SU NEMINOVNE: Ovo su glavni uzroci svađa u braku i iznenadićete se šta je sve na spisku!
Foto: Shutterstock

Umesto da brinemo o voljenoj osobi, počinjemo da je kritikujemo i svađamo se, braneći svoju nevinost. Zašto se to događa i da li postoji rešenje? Prisetimo se opšteg mesta koje vole svi psiholozi – Sve polazi iz detinjstva. I upravo ćemo u prošlosti pronaći korene takvog rivalstva. Više detalja u nastavku…

1. Nisko samopoštovanje

Možda se u detinjstvu jedan od partnera neprestano upoređivao s vršnjacima: braćom i sestrama, drugarima iz razreda ili decom porodičnih prijatelja, napominje psihološkinja Lilia Levickaja. Želja za večnim dokazivanjem svoje vrednosti i borbom za „prvo mestoˮ često potiče iz takvih iskustava tokom odrastanja.

Šta učiniti: U ovom slučaju najbolje rešenje je otići na psihoterapiju, jer su problemi sa samopoštovanjem obično ukorenjeni prilično duboko. „Izuzetno je važno naučiti da prihvatite sebe i prestanete da se uspoređujete s drugim ljudima”, naglašava psihološkinja. 2. U detinjstvu je jedan od partnera morao da se bori za pažnju roditelja

Da bi se zaslužila roditeljska ljubav, bilo je potrebno svaki put uspeti u školi ili u kućnim poslovima. „Ova nesvesna navika da se uvek želi priznanje može se zadržati i u odrasloj dobi. Pogotovo ako vam voljeni (i) zaista ne posvećuju dužnu pažnju ”, kaže Lilia Levickaja.

Šta učiniti: Prvo, naučite da se sami brinete o sebi. Drugo, počnite svesno da pokazujete ljubav svom partneru. „Moramo naučiti da volimo jedni druge, razgovaramo iz srca. Ne bi bilo suvišno podvrgnuti se porodičnoj terapijiˮ, objašnjava ona.

3. Jedan od partnera oseća se neispunjeno

Na primer, žena prima veliku platu, a muškarac uvek ima problema na poslu. Tada podsvesno (a ponekad i svesno) muž pokušava „ da pobediˮ svoju ženu, kako je ne bi pogledao u lice.

„Žena neće popustiti ako potiče iz porodice u kojoj je njena majka bila jaka i uspešna. Tako se partneri međusobno uništavaju umesto da razmišljaju o tome koji su čiji aduti i nauče kako iz njih da izvuku najboljeˮ, kaže psihološkinja.

Šta učiniti: oni koji nisu ostvareni u svom poslu trebalo bi da se razvijaju, otkrivaju svoj potencijal. „Važno je da se radujemo međusobnim pobedama. Osim toga, žena će možda morati da razradi porodičan scenario u kome nije uobičajeno poštovati muškarce”.

4. Oba partnera su jaki lideri

U takvim parovima često se vodi borba za moć. I umesto da podele zone uticaja i postanu moćan savez, partneri pokušavaju da poraze jedni druge.

„Parovi sastavljeni od pravih vođa, zapravo, vrlo obećavaju. Ali, samo ako počnu druge smatrati jednakima i pristanu da podeliti područje odgovornosti, kao u dobrom posluˮ, objašnjava Levickaja.

Što učiniti: barem jedan od partnera moraće da nauči umeće komunikacije. To će vam pomoći da povećate vlastite sposobnosti, i zaustavite uništavanje odnosa.

Važno je zapamtiti zašto ste se uopšte upustili u ovaj odnos. „Postavite sebi pitanje da li želite da budete u pravu ili srećni? Možda vam, nakon što odgovorite, svađe ipak postanu odbojne. Uostalom, ove bitke uopšte nisu o ljubavi. Ljubav raste tamo gde cenimo i podržavamo jedni druge, brinemo i poštujemo”, završna je poruka psihološkinje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

svađebrak