Povećajte produktivnost

Budite i vi genije: Teslina pravila i trikovi za treniranje mozga!

Ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti

Zanimljivosti 18.12.2018. - 22:07h Autor: dnevno.hr
Foto: Profimedia

Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali šta je pridonelo tome? Postoje li "trikovi" kojima se veliki inovator trudio da poveća svoju produktivnost i možemo li  da ih primenimo kako bismo postali uspešniji?

 

Nikola Tesla je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmenične struje, ali je pored toga njegovo ime na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

 

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja.

 

Poslednjih godina genijalac je postao jedan od miljenika na internetu. Stranica lifehacker.com sastavila je listu navika kojima je Tesla uspeo da postane neprikosnoveni inovator.

 

Stranica navodi da je Tesla imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

 

Nikola Tesla: Najveća ljudska zabluda je u ovome!

foto: Profimedia

1. Dobro razmislite pre nego što nešto uradite

 

Nikola Tesla je često govorio kako može da zamisli strojeve i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

 

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

 

– Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam strojem u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene da li testiram turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti – zapisao je Tesla.

 

Veliki naučnik nije rođen s ovim veštinama, već je radio određene vežbe kao dete kako bi unapredio rad mozga.

 

2. Idite u šetnju

 

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih. Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji:

 

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

 

Nikola Tesla otkrio tajni smisao molitve Oče naš: Sva ljudska energija sadržana u njoj!

foto: Profimedia

3. Radite na problemima sami

 

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

 

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

 

– Um je oštriji i koncetrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodan bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz samoće oslobođene uticaja koja nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju – tvrdio je Tesla.

 

Kako je Tesla čuvao zdravlje i psihu: Ove namirnice nikad nije jeo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...