Veliki genijalac

Kako je Nikola Tesla trenirao mozak: Tri navike koje svako može da usvoji!

Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju, tvrdio je Tesla
Lifestyle
20:22h Autor:
Foto: Shutterstock

Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali šta je doprinelo tome? Postoje li "trikovi" kojima se veliki inovator trudio da poveća svoju produktivnost i možemo li i mi da ih primenimo kako bismo postali uspešniji?

 

Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmenične struje, ali je pored toga njegovo ime na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

 

Specijalizovali loše navike - OVDE saznajte 7 osobina hronično nesrećnih ljudi!

 

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Poslednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika interneta. Stranica lifehacker.com sastavila je spisak navika kojima je Tesla uspeo da bude neprikosnoveni inovator.

 

Stranica navodi da je Tesla imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

 

OVDE saznajte koja je jednostavna navika Betovena učinila genijalcem.

 

1. Dobro razmislite pre nego što nešto uradite
Nikola Tesla je često govorio kako može da zamisli mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačan proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi.

 

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

 

"Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti", zapisao je Tesla.

 

OVDE saznajte koje navike će vam pomoći da postignete duševni mir!

 

Veliki naučnik nije rođen s ovim veštinama, već je radio određene vežbe kao dete kako bi unapredio rad mozga, navodi lifehacker.com.

 

2. Idite u šetnju


Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih.

 

OVDE saznajte 4 navike uspešnih ljudi - ne trošite vreme na gluposti!

 

Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji: Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

 

3. Radite na problemima sami


Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

 

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

 

"Um je oštriji i i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju", tvrdio je Tesla.

 

OVDE saznajte koja 4 faktora određuju vaš životni vek!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...