Otkrijte

Od danas ih radite bez griže savesti: 3 loše navike koje su baš dobre za naše zdravlje!

Od malih nogu slušamo kako neke stvari nisu dobre. Međutim, neke „loše navike“ imaju i svoje dobre strane – a mi otkrivamo koje!

Zanimljivosti
Autor:
Od danas ih radite bez griže savesti: 3 loše navike koje su baš dobre za naše zdravlje!
Foto: Profimedia

Neke stvari jednostavno nisu ok – barem do danas. Naime, od sada možemo glasno da uzdahnemo i izdahnemo bez griže savesti ili da spavamo jaaako duuugo – bez da nas budi dosadan alarm. Zašto? Zato jer je to dobro za naše zdravlje!

1. Glasno uzdisanje

Glasno uzdisanje je dokaz dosade ili trenutak olakšanja i ne ostavlja baš dobar utisak na druge. Međutim, prema nedavno sprovedenom istraživanju, glasni izdisaji pozitivno deluju na zdravlje pluća.

Razlog: dubokim disanjem pucaju plućni mehurići (alveole), čime se udvostručuje volumen pluća.

Kako da prepoznate glupe ljude: Frojd je to otkrivao jednom jedinom rečenicom!

foto: Shutterstock

2. Izbegavanje tuša

Sigurno vam je poznata „lenjanedelja kada vam se jednostavno ne da ustati sa troseda i istuširati se? To zapravo uopšte i nije tako loša ideja. Naime, dugačko tuširanje vrućom vodom i razni proizvodi za negu uništavaju prirodni sloj ulja na koži koji snabdeva kožu vlagom i štiti nas od bakterija.

Dermatolozi preporučuju da tuširanje traje najduže 10 minuta i da se ne tuširamo vrućom, nego mlakom vodom.

3. Dugo spavanje

Za „duge spavače“ često se kaže da su lenje osobe. Ali, rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazuju da su ljudi koje alarm rano budi skloniji prekomernoj težini od onih koje budi unutarašnji sat.

Naime, što češće navijemo alarm, toliko snažnije izbacujemo iz ravnoteže unutarašnji sat. Osim što nam malo sna usporava razmenu materija u organizmu, češće ćemo imati napade gladi.

Žele da upravljaju vašim emocijama: Kako da prepoznate da li neko manipuliše vama?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs