Pogledajte

Počeo Božićni post: Samo ovako se pravilno posti!

Božićni post počinje 28. novembra i traje do 7. januara, odnosno do Božića, a evo kojih pravila treba da se pridržavate da biste ispoštovali post i pričestili se

Zanimljivosti
15:52h Autor:
Počeo Božićni post: Samo ovako se pravilno posti!
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Sredom se posti kao uspomena na dan kada Juda izdao Hrista, a petak kao dan kada je Isus Hrist razapet na krstu.

Višednevni postovi su oni koje je Crkva ustanovila pred velike praznike: Sveti Veliki ili Časni post. To su Četrdesetnica (Vaskršnji post), traje sedam nedelja; zatim Božićni post, traje 40 dana; Bogorodični ili Gospojinski post, traje 15 dana i post Svetih Apostola, dužina ovog posta je promenjiva i traje od nedelje Svih Svetih do Petrovdana.

Božićni post počinje 28. novembra i traje do 7. januara, odosno do Božića. Strogo se posti (na vodi) samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstrožiji post je 6. januara kada su pravi vernici toga dana sve do večere samo na vodi.

Čišćenje srca, duše i tela: Zbog čega postimo Božićni post

foto: Profimedia

Uz Vaskršnji post, Crkva vezuje i post Strasne sedmice, u spomen stradanja i smrti Isusa Hrista. U toku ovoga posta ne jedemo meso, sir, jaja, ribu niti ulje. Ulje i vino su dozvoljeni samo subotom i nedeljom, a ribu jedemo samo na Blagovesti (ukoliko ne padne u Strasnu sedmicu) i na Cveti. Vaskršnji post počinje 19. februara, a Uskrs ovaj put pada 8. aprila.

Apostolski post (ili Petrovski post) traje od Nedelje Svih Svetih do Petrovdana (kraj juna-početak jula). Tokom ovog posta u sredu i petak jedu se samo jela kuvana na vodi, odnosno bez ulja, a u ostale dane sedmice dozvoljeni su ulje i vino, subotom i nedeljom može i riba. Petrovski post (2018.) počinje 4. juna i trajaće do 12. jula.

Bogorodični post (Uspenski ili Gospojinski) je u avgustu. Tokom cele sedmice sprema se hrana na vodi, u subotu i nedelju na ulju, a dozvoljeno je piti vino. Bogorodičin post počinje 14. avgusta i traje do 28. avgusta.

Veliki božićni post: Kako utiče na zdravlje, šta jesti i na koji način pripremati hranu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs