MOderan ukras

Mnogi od vas ga imaju u kući: Znate li kako nastaje i šta znači pravi hvatač snova?

Neki smatraju ovaj predmet kičastim, drugima je lepo, a neki veruju u njegovo dejstvo

Zanimljivosti 19.11.2018. - 12:55h Autor: Stil
Hvatač snova, Foto: Shutterstock

Ukrašen obruč sa perjem koje visi krasi kutke u mnogim domovima. Ali znate li kako je nastao i šta simbolizuje hvatač snova?

 

Danas je komercijalizovan u domaćoj Americi, ali i širom sveta, tako i u Srbiji. Ali, hvatač snova ima duboku simboliku u kulturi u kojoj je nastao - kod Indijanaca.

 

Nastao je u indijanskim plemenima, i za druge je predstavljao simbol indijanske kulture. A sama indijanska plemena shvatila su ga kao prepoznavanje jedinstva između plemena i priznavanje postojanja indijanske kulture od strane onih koji su želeli da istrebe Indijance.

 

Hvatači snova pravljeni su sa svrhom čuvanja sna ljudi od noćnih mora.

 

Indijanski horoskop: Neverovatno precizno otkriva najsitnije delove karaktera!

Hvatač snova kod Indijanaca
Hvatač snova kod Indijanacafoto: Profimedia

Indijansko pleme Ojibva pravilo je hvatač snova od obruča od vrbe. Plela se labava mreža unutar obruča, a ukrašavan je prelicama i perjem. Veruje se da treba okačiti obruč iznad kreveta. Kroz mrežu će prolaziti snovi, ali loši će ostati upleteni u nju, dok će se lepi snovi spustiti niz perje koje visi, do glave osobe koja sanja.

 

Brakovima i trgovinom, hvatač snova je prešao granice indijanskih plemena i zašao u domove drugih kultura.

 

Danas se pravi na različite načine, poželjan je kao ukras koji dopunjava boho stil uređenja. Komercijalizacijom je prevazišao granice američkog kontinenta, ali i svoje prvobitne namene, kada je postao modni detalj u domu. Mnogi koji poštuju indjijansku kulturu smatraju ovo nepoželjnim, i skrnavljenjem

 

Da li i vi imate hvatač snova u svom domu? Verujete li u njegovu simboliku? Na jedan način sigurno ste oskrnavili njegovo značenje. Bilo da ste ga kupili ili sami napravili, znajte jedno - hvatače snova prave samo muškarci! Jedino tada on ima svoju mističnu moć i ispunjava u potpunosti svoje značenje.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Boho terasa sa koje nećete želeti da odete: Evo šta vam je potrebno da je sami uredite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...