Zimski san

Čeznete za krevetom i snom: Kada vidite ove životinje kako slatko spavaju tokom zime, oduševićete se!

Dremanje je svojstveno određenim životinjama i pomaže im u preživljavanju.

Zanimljivosti
Autor:
Čeznete za krevetom i snom: Kada vidite ove životinje kako slatko spavaju tokom zime, oduševićete se!
Zimski san, Foto: Shutterstock

Hibernacija, odnosno zimski san, je neverovatna sposobnost životinja, razvijena u cilju preživljavanja. To je stanje veoma usporenog metabolizma i niske telesne temperature.

Pre nego što utonu u san, ove životinje prikupljaju i skladište hranu u svojim skrovištima. Hladnokrvne životinje moraju da hiberniraju na mestima gde je veoma hladno, gde temperatura ide ispod tačke smrzavanja.

Mečka Gordana izašla iz pećine: Prema verovanju, uskoro stiže proleće!

Porodica medveda
Porodica medvedafoto: profimedia

Medvedi su najpoznatiji po zimskom snu, ali u nauci se i ne smatraju pravim hiberatorima, jer se lako bude. U narodu su ipak čuveni po ovoj osobini, a čak se ustalilo verovanje da na Sretenje, 15. februara, ako medved izađe iz pećine i uplaši se svoje senke pa se vrati unutra, zima će potrajati još šest nedelja.

Osim medveda, u zimski san tonu i puževi. Zapravo, oni mogu da zapadnu u zimski san svaki put kada vremenske prilike postanu ekstremne, odnosno i kada je hladno i kada je toplo.

Omogućite ovo svojoj deci: Izrašće u dobre ljude i sjajne prijatelje!

Puževi u hibernaciji
Puževi u hibernacijifoto: profimedia

Budući da ne mogu da regulišu telesnu temeraturu, kornjače će zapasti u zimski san čim temperatura bude niska. Takođe, i slatkovodne kornjače tokom zimskog perioda miruju u vodi.

Mrmot je poznat po tome da ima zimski san, a on tradicionalno u Americi, predviđa kakvo će vreme biti. Njegov zimski san traje do 5 meseci, a u tom periodu, otkucaji srca mu se sa od 80 do 100 u minuti, smanje na pet do 10.

Vreme koje zmije provedu u zimskom snu zavisi od lokacije u kojoj žive. Skoro pa sve zmije u jednom trenutku hiberniraju, od nekoliko nedelja, do nekoliko meseci.

Mačke su lek za dušu i telo: Prenose ljubav, umiruju i leče predenjem!

Bubamare spavaju
Bubamare spavajufoto: profimedia

Verovatno ste već primetili da tokom jeseni, bubamare se negde skupljaju u grupe. One se tako pripremaju za hibernaciju, tražeći grupu i tako se zajedno greju dok traje zima.

Kolbiri - Ova ptica ne zapada zapravo u zimiski san, ali kada je hladno, ona se ukoči kako bi usporila svoj metabolizam i trošenje energije.

Koje se životinje najviše plašite: Saznajte šta strah govori o vama!

Slepi miševi u hibernaciji
Slepi miševi u hibernacijifoto: profimedia

Slično kolibrijima, i slepi miševi se takođe ukoče kada su temerature niske.

Pčele - Postoji mnogo kontroverzi o tome da li pčele hiberniraju, a odgovor se krije u samoj vrsti. Dok neke prežive skupljajući se u grupe i hraneći se skupljenom hranom, druge pčele spavaju.

10 veličanstvenih: Ovo su najlepši psi na svetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs