Posledice mogu biti tragične

Decu nam ubija droga! Ispovest od koje će vam se dići kosa: Tokom žurke imam velike tripove a sutradan samo crnilo i raspad! Ne ustajem iz kreveta!

Nakon nekoliko tragedija u Srbiji, jedan momak je otkrio istinu o korišćenju "eksera" i užasima koje preživljava kasnije!

Zanimljivosti
Autor:
Decu nam ubija droga! Ispovest od koje će vam se dići kosa: Tokom žurke imam velike tripove a sutradan samo crnilo i raspad! Ne ustajem iz kreveta!
Foto: Profimedia

U nekoliko dana tri tragedije su se dogodile, životi tri deteta bespovratno su izgubljeni, to su Marija iz Kragujevca (17), Nemanja iz Bačke Palanke (18) i Jovan iz Beograda (17). Ovo je samo još jedan od razloga zašto treba podsetiti mlade generacije sa kakvim se posledicama suočavaju kada u njihov život uđe nešto opasno kao što je - ekstazi.

Rejv žurke se nekoliko puta mesečno organizuju na velikim splavovima u Beogradu. Najčešće su to mesta na kojima omladina slobodno i neograničenog konzumira "drogu za žurke". Jedan 23-godišnji momak U.M. iz okoline Beograda, opisao je kako je izgledalo njegovo prvo uzimanje "eksera", kako popularno kruži naziv ekstazija među konzumentima iste:

"Dugo sam odlagao odlazak na takav tip žurke, ali morao sam jednom, jer sam prethodno dao obećanje. Nisam bio poklonik tih stvari - droga, mračna atmosfera, preglasna muzika. Kada sam stigao, sve je bilo spremno. Drugar mi je dao u ruku jednu tableticu i progutao sam je. Počelo je da me "radi", a ja sam krenuo da razmišljam o sebi, konstantno osećajući grižu savesti. Čoveče, ja sam postajao jedan od članova te odvratne mase", počinje priču ovaj momak, koji je student na beogradskom univerzitetu.

Nakon dva sata, mozak mu je ipak otklonio osećaj griže savesti, pa se kao i većina omladine na tom mestu, skinuo. Bio je bez majice, jer je pod uticajem droge počeo nenormalno da se preznojava. Devojke su mu prilazile, a to ga je totalno ohrabrilo i počeo je da razmišlja da možda radi dobru stvar.

foto: Profimedia

Tako je izgledao njegov prvi boravak na "eksu" (skraćenici ekstazija), a kako kaže, uzima ga samo kada ide na rejv žurke, jednom u dva meseca, mada se one i češće organizuju. Tada se "mnogo bolje provodi, nego kada je 'strejt', odnosno 'čist', sjedini se sa masom koja ga pokreće, unese se u muziku i opušteniji je".

Ekstazi ima mnogo različitih naziva, a jedan je MDMA, koja se na žurkama nabavlja po ceni između 700 i 1000 dinara. "Popust" je naravno kada uzmeš više tabletica.

Uzima jednu, do jednu i po tableticu, jer "kada previše uzmeš (govorimo o dozi koja nije smrtonosna) to izgleda odvratno, kao i kada to mešaš sa alkoholom".

"Ne izgledaš lepo, ne možeš da se kontrolišeš, zenice su ti raširene, pogled kao da si zombi. Ne možeš ni vilicu da kontrolišeš, stvarno budeš jeziv. Jednostavno fuj", kaže naš sagovornik.

Među mladima neretko se čuju komentari da ih raduje što će svakom novom konzumacijom imati novu halucinaciju.

"Sviđaju mi se ti "tripovi" koje dobijem u masi. Najčešće mi se priviđaju ljudi. Vidim nekog i pomislim da je neko koga poznajem, priđem mu, popričamo i skontam da to nije ta osoba. Tako sam dosta ljudi upoznao i stekao drugare. Ludilo totalno. Imao sam i jednom trip da putujem u Zemljinu koru kada sam spustio pogled ka podu, onda sam podigao glavu ka plafonu splava i istripovao da putujem kroz univerzum. Na kraju tog ludačkog putovanja sam pustio sebe da putujem kroz masu oko mene, a da se nisam ni pomerio sa mesta", prepričava svoja iskustva sa rejverskih događaja.

foto: Profimedia

Međutim, nije svaki put isti tok provoda. Ovaj mladić koji živi nadomak Beograda tvrdi da veliku ulogu igra ekipa sa kojom ide, što se tačno pokazalo u tragičnim slučajevima koji su potresli beogradsku javnost. Predozirani momci i devojka bili su u društvu vršnjaka koji su ih nagovarali da uzmu još koji gram, jer na prvobitnoj količini droge nije dovoljno bilo dobro.

"Ima nešto i u ekipi sa kojom idem. Na poslednjem rejvu sam bio sa momcima koji su bili "strejt" i onda ništa nisam uzeo, bilo mi je glupo zbog njih. Mada, nikada nisam preterao, uvek uzmem onoliko koliko će mi biti dovoljno da "odlutam", ali da mogu da se kontrolišem", opisao je svoje "rejvovanje" na beogradskom splavu sagovornik.

Pitali smo se kako izgleda jutro posle unetog ekstazija, jer hemičari tvrde da se nakon uzimanja ove sintetičke droge doživljavaju različita psihička i fizička stanja.

"Uf, ima teških dana. Nekada se desi da ne možeš da spavaš danima, sve u intervalima od po tri ili četiri sata. Budeš depresivan, samo imaš crne misli, ne vidiš smisao svog života. Fizičkih problema nemam, jer puno treniram, ali imam drugare koji se sutradan bukvalno raspadaju. Ne mogu da ustanu iz kreveta", objasnio je postkonzumativne trenutke ekstazija.

Policija radi na slučaju u kom se sumnja da je i četvrti život odnela ova sintetička droga.

Apelujemo na tinejdžere i adolscente da ipak shvate i budu svesni činjenice da im za dobar provod nije neophodna jedna tabletica, već da sve to može da izgleda potpuno drugačije, zdravije i bezbednije po njihove mlade živote.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs