Razmislite

Šokantno istraživanje: Čim isključite Fejsbuk smanjujete stres u organizmu, nestaju nesanice i nezadovoljstvo!

Mnogi ispitanici su potvrdili da su danima posle deaktivacije Facebook-a osećali veliko olakšanje

Zanimljivosti 23.04.2018. - 15:35h Autor: lepotaizdravlje.rs
Foto: Shutterstock

Novo istraživanje pokazalo je da deaktivacijom Facebook aplikacije kod pojedinaca počinje da se smanjuje količina kortizola, hormona stresa u krvi, a na taj način efikasno se borimo protiv nesanice i anksioznosti, kao i nekih bolesti koje mogu naneti ozbiljnu štetu našem organizmu.

 

Ovo istraživanje dakle, pokazalo je da napuštanje Facebook stranice direktno utiče na vaše zdravlje i to pozitivno. Mnogi ispitanici su potvrdili da su danima posle deaktivacije Facebook-a osećali veliko olakšanje.

 

Istraživanje je bilo sprovedeno na 138 ljudi, od kojih je 60 trebalo da prestane sa korišćenjem Facebook-a na 5 dana, dok su ostalih 78 ispitanika nastavili da koriste aplikaciju, aktivno.

 

Ispitanici su popunili anketu o svojoj socijalnosti, a iz nosa im je uzet bris da bi se utvrdio nivo kortizola u organizmu.

 

Izbacite stres za 5 minuta: Brza i jednostavna masaža prstiju!

foto: Profimedia

Ustanovljenjo je da čak i kratak prekid korišćenja Facebook-a ima i pozitivan i negativan učinak na organizam. U prvim danima odsustva sa Facebooka-a nivo kortizola u krvi se smanjio, ali kada je aplikacija počela nedostajati ispitanicima, nivo hormona stresa u njihovom organizmu značajno se povećao.

 

Ispitanici koji su 5 dana apstinirali od facebook-a smatrali su da im je život bio manje ispunjen i jedva su čekali da se vrate svojoj staroj navici.

 

Pozitivna stvar ovog istraživanja, svakako je, da su ispitanici koji su bili bez svoje omiljene aplikacije 5 dana, bili u stalnom kontaktu sa prijateljima.

 

Ukoliko osećate potrebu da se oslobodite stresa i provedete vreme sa porodicom i prijateljima, stavite društvene mreže na off bar nekoliko dana i pustite život da vam se dogodi.

 

Pazite se: U ovih 6 svakodnevnih situacija imate veći rizik da dobijete infarkt!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs