Smatraju da ne zaslužuju da budu srećni

Strah od sreće je stvaran: Proverite da li ga imate!

Iako termin čerofobija nije sasvim definisan niti se puno koristi, neki medicinski stručnjaci klasifikuju ovu fobiju kao oblik anksioznosti

Zanimljivosti
Autor:
Strah od sreće je stvaran: Proverite da li ga imate!
Foto: Shutterstock

Jeste li se ikada osećali kao da ne zaslužujete da budete srećni? Čak i kada se potrudite za sopstvenu sreću i sve okolnosti se slože, u vama opet nastupa ono zrnce sumnje da možda i niste dovoljno dobri. Naime, u podsvesti ostaje puno toga što svesno ne možemo da kažemo pa ni činjenicu da zapravo smatramo da neke stvari ne zaslužujemo. A tako se i ponašamo, odnosno sabotiramo sami sebe.

Pojedinci s iracionalnom averzijom prema sreći zapravo boluju od takozvane čerofobije, straha od sreće. Drugim rečima, ovi ljudi redovno odbijaju da učestvuju u bilo čemu zabavnom i onome što bi u njima izazvalo osećaj zadovoljstva.

Zapravo se ne boje samih aktivnosti već mogućnosti da će stvari krenuti u lošem smeru ako se samo opuste i uživaju. Iako termin čerofobija nije sasvim definisan niti se puno koristi, neki medicinski stručnjaci klasifikuju ovu fobiju kao oblik anksioznosti.

foto: Shutterstock

Još neki simptomi:

1. Uhvati vas anksioznost kada ste pozvani na druženje.

2. Propuštate prilike koje bi dovele do pozitivnih promena u vašem životu zbog straha od mogućeg lošeg ishoda.

3. Odbijate da učestvujete u zabavnim aktivnostima.

4. Mislite da iza srećnog perioda neizbežno dolazi loš.

5. Ako ste srećni, mislite da ste zato loša osoba.

6. Mislite da pokazivanje sreće loše utiče na vas i vaše prijatelje.

7. Smatrate da gubite vreme pokušavajući da se usrećite.

Osećaj potpunog beznađa

S čerofobijom je povezana i hedonofobija, odnosno strah od užitka. Psihijatar Keri Baron, navodi Independent, kaže da je razlog za takav strah verovatno neko loše iskustvo iz prošlosti.

Blogerka Stefani Džeboh u jednom intervjuu je otkrila kako je živeti s čerofobijom: “To je osećaj potpunog beznađa koji pak dovodi do anksioznosti ili izbegavanja aktivnog učestvovnja u različitim stvarima jer mislite da sreća neće potrajati.”

Strah od sreće, navodi, ne znači da je pojedinac stalno lošeg raspoloženja ili tužan, već je podstaknut stresnim ili traumatičnim događajima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs