Da li ste znali?

Ovih 10 stvari su izumele žene: Bez njih danas ne možemo!

Verovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir, izumela je žena. Njeno ime je Stefani Kvolek

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Tokom istorije, brojne žene na neprocenjiv su način dale svoj doprinos svetu, uprkos tome što su bile suočene sa polnom diskriminacijom.

 

Čovečanstvu su doprinele izumima bez kojih danas ne možemo da zamislimo život i za koje možda ni niste znali da su "proizvodi" ženskog uma:

 

1. Papirna kesa

Radnica u fabrici pamuka Margaret Najt 1868. godine izumela je papirnu kesu, ali je muškarac pod imenom Čarls Anan pokušao da ukrade njenu ideju i prvi je patentira. Najt ga je tužila i nakon duge pravne bitke pobedila i dobila patent za svoj izum.

 

2. Lekovi za teške bolesti poput leukemije

Gertruda Elion sa svojim kolegom Džordžom Hičingsom izumela je neke od prvih lekova za teške i ozbiljne bolesti kao što su leukemija, SIDA i herpes. Elion i Hičings razvili su metodu koja je pomogla u revoluciji izrade lekova. Elion je takođe izumela azatioprin, imunosupresiv zahvaljujući kojem su ljudi sa slabim imunitetom mogli da prime transplantovan organ.

 

3. Brisači na automobilu

Meri Anderson davne se 1903. godine setila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu dana kasnije.

 

4. Identitet poziva i poziv na čekanju

Dostignuća u telekomunikacionim istraživanjima dr Širli An Džekson dovela su do izuma identiteta pozivaoca i poziva na čekanju.

 

Dotakla je zvezde, a umrla u sramoti: Život srpske književnice čije su zabranjene romane žene obožavale! (FOTO)

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

5. Monopol

Elizabet Megi glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala The Landlord’s Game i patentirana je 1903. godine.

 

6. Solarno grejanje

Mađarka dr Maria Telkes odgovorna je za prvi sistem grejanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta pomogla joj je još jedna uspešna žena - arhitekta Eleanor Rejmond.

 

7. Ručni aparat za pravljenje sladoleda

Nensi Džonson je 1943. godine izumela prvi ručni aparat za pravljenje sladoleda.

 

8. Pivo

Iako sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo ko je zaista prvi proizveo pivo, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene. Naime, pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to veština koju su znale samo i isključivo pripadnice lepšeg pola.

 

9. Protivpožarne stepenice

Prve protivpožarne stepenice na spoljašnjoj strani zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebalo da olakšaju evakuaciju, 1897. godine je izumela Ana Konli.

 

10. Pancir

Verovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir, izumela je žena. Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je sprovodila rezultovalo je izumom pancira, tačnije materijala koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine.

 

Ispovest najbaksuznije žene na svetu: Ono što se njoj dogodilo viđa se samo u filmovima!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...