Predivno izgledaju

Stara vojvođanska tehnika: Ukrašavanje jaja slamom! (FOTO, VIDEO)

U bogatijim porodicama Bunjevaca u prošlosti poklanjala su se jaja od porcelana i ukrašena zlatom, dok su oni malo siromašniji morali da se dovijaju na različite načine smišljajući jeftinije tehnike ukrašavanja

Zanimljivosti 02.04.2018. - 12:47h Autor: Yumama.com
Foto: Profimedia

Prava mala remek dela možete napraviti od slame kombinujući razne uskršnje motive. Od zeka preko pilića i floralnih motiva do korpica sa jajima i jagnjeta u zavisnosti od toga koliko ste kreativni i koliko vremena želite da utrošite, piše Yumama.

 

U bogatijim porodicama Bunjevaca u prošlosti poklanjala su se jaja od porcelana i ukrašena zlatom, dok su oni malo siromašniji morali da se dovijaju na različite načine smišljajući jeftinije tehnike ukrašavanja. Tako je nastala jedna od najlepših tehnika, koja se pripisuje Bunjevcima, ukrašavanje jaja slamom.

 

Ofarbajte uskršnja jaja na prirodan način: Povrće, začini i čajevi za najlepše boje koje možete da zamislite! (FOTO)

Šta je potrebno?

 

Pored jaja koja ste već obarili i obojili po želji, biće vam potrebna i slama. Najkvalitetnije uzorci su od ječma i raži, ali poslužiće i pšenica.

 

Postupak ukrašavanja uskršnjih jaja slamom

 

Slamku potopite u vodu i onda je isecite po dužini pa je tupim nožićem ispravljajte. Tračice oblikujte i seckajte u zavisnosti od motiva koji želite da dobijete i onda ih nalepite na jaje pomoću lepka.

 

Dekupaž tehnika: Izbeljivanje i ukrašavanje jaja korak po korak! (VIDEO)

Ako želite da dobijete slamu u više tonova, pored zlatno žute, potopite je u vodu i ostavite da prenoći, posle toga je iznesite na sunce da se osuši. Osušena slama menja boju i uz malo sreće možete dobiti varijacije od zelene, plave do ljubičaste... tonovi su jako nežni.

 

Ukrasne trake umesto slame

 

Ukoliko ne možete da nađete slamu, za ovaj način ukrašavanja uskršnjih jaja možete koristiti i tanke ukrasne trake, a detaljan postupak izrade pogledajte u video prilogu koji sledi:

 

Ovo su neki predlozi kako da ukrasite vaša uskršnja jaja:

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...