Korisno da znate

Najbolji trikovi sa sodom bikarbonom: Svaka žena treba da ih zna!

Ovaj univerzalan i svima dostupan proizvod pomoći će vam oko domaćinstva, lične higijene, kao i protiv neželjenih štetočina, a ovo su njegove najčešće primene

Zanimljivosti
Autor:
Najbolji trikovi sa sodom bikarbonom: Svaka žena treba da ih zna!
Foto: Shutterstock

Još od Starog Egipta ljudi znaju za blagodeti sode bikarbone. Danas je poznato oko 300 načina za upotrebu koje domaćice širom sveta kroz vekove koriste. A ovde vam predstavljamo 15 najpopularnijih trikova sa sodom bikarbonom.

Sigurno svi u domu već imate ovaj proizvod, ali da li ga koristite za još nešto osim za kuvanje? Ovaj prilagodljiv i jeftin prah ne samo da može da vam pomogne u borbi protiv gorušice i pri pečenju pita, već ima i neke druge sjajne primene.

Ovaj univerzalan i svima dostupan proizvod pomoći će vam oko domaćinstva, lične higijene, kao i protiv neželjenih štetočina, a ovo su njegove najčešće primene:

1. Prirodni dezodorans - odlična zamena za hemijske dezodoranse. U svetu se odavno vodi rasprava o štetnosti dezodoransa, pa je ovo odlična alternativa. Možete je pomešati sa nekoliko kapljica omiljenog esencijalnog ulja, pa rastvoriti u vodi i sipati u bočicu sa raspršivačem. Mnogi je koriste u i obliku praha pa je na kožu nanose prstima ili tuferima.

2. Ujedi insekata - sprečiće iritacije, jednostavno je utapkajte na mesto uboda.

Soda bikarbona čini čuda za celo telo: Evo kako da je koristite u svakodnevnoj nezi!

foto: Shutterstock

3. Gorušica - oslobodiće vas neprijatnog osećaja. Pomešajte pola kašičice sode bikarbone sa pola čaše vode i popijte.

4. Piling - bori se protiv nesavršenosti na koži poput bora, mitisera i fleka na koži. Veću količinu sode rastvorite u vodi i po želji dodajte omiljeno esencijalno ulje i time protrljajte kožu.

5. Kosa - pomaže rast kose. U plastičnoj flaši, pomešajte sodu bikarbonu i vodu u odnosu 1:3. Količina može da varira prema dužini kose, tako da ako imate dugu kosu, pomešajte 3 kašike sode bikarbone sa 9 kašika vode. Smesu možete da stavite na suvu ili vlažnu kosu i ostavite da deluje do 3 minuta. Isperite kosu mlakom vodom. Zatim pomešajte 1 deo jabukovog sirćeta sa 4 dela vode. Možete dodati malo eteričnog ulja za lepši miris. Ponovo isperite kosu. Prvi efekti su vidljivi već posle prvog tretmana, a nakon nekoliko puta, vaša kosa će početi da raste ubrzanim tempom.

6. Celulit - rešava vas celulita i "pomorandžine kore". Jednostavno, pomešajte kašiku sode sa kašikom meda, dodajte malo vode i stavite da prokuva na ringli. Kad proključa, ostavite da se kuva dva-tri minuta, blago prohladite, pa dok je još toplo masirajte područje zahvaćeno celulitom ovom smesom tokom tri minuta. Nakon toga operite toplom vodom, a zatim na problematične delove tela nanesite samo med. Nežno tapkajte i masirajte 4-7 minuta.

Soda bikarbona može da vam spasi život: Koristite je samo na ovaj način!

foto: Shutterstock

7. Loš zadah - pomaže u borbi protiv ovih problema. U manjoj čaši vode rastvorite kašičicu sode bikarbone i isperite usta nakon pranja zuba.

8. Gruba koža - Stavite sobu bikarbonu u čarape i zaboravite na ovu neprijatnu situaciju.

9. Mrlje - odlična je za ukljanjanje fleka. Natopite odeću u smesi od 4 l vode i šolje sode bikarbone, a za nekoliko minuta primetićete kako se prirodna boja vraća na odeću.

10. Neprijatan miris frižidera - Frižider ili zamrzivač čistite vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Nakon toga isperite čistom vodom. Ona će, takođe, upiti i mirise iz vašeg frižidera. Naspite je u posudu i ubacite u frižider te je promešajte s vremena na vreme. Menjajte je svaka dva meseca.

11. Nakit - vraća nakitu izgubljen sjaj. Za čišćenje srebra pomoću sode bikarbone biće vam potrebno: 1 kašika sode bikarbone, 1 kašika morske soli, posuda i krpa. Skuvajte vodu i so dok ne prokuva, sklonite sa ringle i stavite sodu bikarbonu i nakit. Ostavite da odstoji 15-20 minuta i zatim ga prebrišite.

12. Čirevi - delotvorna je u lečenju čira na želucu. Soda bikarbona je efikasan lek protiv bolova kod čira u želucu. Ona trenutno neutrališe stomačnu kiselinu i olakšava stanje, a potrebno je da rastvorite 1-2 kasicice u punu času vode. 13. Izbeljivanje zuba - Umočite četkicu u sodu bikarbonu i istrljajte zube.

Limun, peršun, soda bikarbona: Recept koji podiže imunitet na maksimum, izbacuje sve otrove!

foto: Shutterstock

14. Opekotine od sunca - umiruje opekotine na koži. Soda bikarbona izvlači toplotu, umiruje bol i pomaže brži opravak kože. U pola litre voda stavite jednu kašiku sode bikarbone, pa u rastvor umočite krpu i držite je na oštećenoj koži dok se ne osuši ili zagreje previše pa je opet pokvasite.

15. Omekšava grašak i pasulj - pripremite ih brže za kuvanje. Dodavanje sode bikarbone u pasulj ili grašak dok se potapa ili kuva može sprečiti nadimanje i brže ih omekšati. Potopite ih u vodu i ostavite tako da prenoći.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs