Nema dobrih i loših odluka

Kako nastaje dobra karma: 5 saveta koja će vam pomoći da je stvorite!

Neke će nas odluke jednostavno dovesti korak bliže skladu i sreći, a neke će nas odluke udaljiti od toga i odvesti korak bliže nezadovoljstvu ili bolu

Zanimljivosti
Autor:
Kako nastaje dobra karma: 5 saveta koja će vam pomoći da je stvorite!
Foto: Shutterstock

Stvarati dobru karmu znači, za početak, uneti neke promene u svoju svakodnevicu. Reč je o malim stvarima, ali svesnim odlukama koje mogu promeniti stare obrasce u koje smo upali...

Moj učitelj često govori da nema dobrih i loših odluka. Neke će nas odluke jednostavno dovesti korak bliže skladu i sreći, a neke će nas odluke udaljiti od toga i odvesti korak bliže nezadovoljstvu ili bolu. Svaka će odluka doneti rezultat, ponekad ćemo napredovati u svom razvoju, a katkad naizgled i nazadovati. No, čak i nazadovanje može doneti znanje koje nam je potrebno ili rešavanje neke stare karme. Predlažemo vam neke od praksi iz jogijske tradicije koje mogu pomoći stvaranju dobre karme.

1. Dobra i loša karma

Zapišite najmanje tri svoje najbolje vrline, veštine ili jednostavno stvari u kojima osećate da ste imali sreće. Zatim zapišite tri velika problema koja imate - emotivne ili mentalne blokade, područja na kojima se susrećete s najvećim izazovima i patnjom. Vrlo jednostavno ste dobili rezultate svojih prošlih aktivnosti - svoju dobru i lošu karmu. Razmislite kako se isprepleću i prožimaju dobre i loše strane vaše trenutne situacije. Kako su vas problemi, izazovi i teškoće podstakle da se borite, da nešto promenite, da se oslobodite? Kako vas je teško iskustvo promenilo?

Kad pogledate dobre strane svog trenutnog života, promislite o tome kako su vam one pomogle da osetite sreću, uspeh, poverenje u život? Ne zaboravite da su dobra i loša karma isprepletene i deluju zajedno kako bi vam pomogle da budete to što jeste u ovom trenutku!

Kako poseješ, tako ćeš i požnjati: Šta je karma i kako deluje?

foto: Shutterstock

2. Meditacija

Meditacija je praksa koja jako pomaže osvešćivanju, samospoznaji i napretku. Ona je gotovo univerzalni lek za mnoge probleme i teškoće koje nas muče. Redovna meditacija pomaže da jasnije sagledamo svoje karmičke obrasce koji su trenutno na delu. Lakše prepoznajemo one obrasce ponašanja u kojima se stalno vrtimo i zato propuštamo stvarati dobru karmu.

Meditacijom, između ostalog, negujemo um, negujemo ljubav prema sebi i poznavanje sebe. Naš um postaje mirniji pa donošenju odluka i delovanju možemo pristupiti mirnije i mudrije, s manje ljutnje, straha ili vezanosti.

3. Sankalpa - stvaranje namere

U jogijskoj tradiciji pozitivna namera zove se sankalpa. Ona je kratka, pozitivna i iskrena izjava namere onoga što želimo postići.

Kako se oblikuje sanklapa?

Svoju sankalpu možete oblikovati tokom meditacije, kontemplacije ili joge nidre. Najbolje je izabrati jednu ili najviše dve sankalpe u isto vreme dok ne postignete željeni cilj. Sankalpa fokusira energiju i eliminiše sve ono što nam odvlači pažnju i zbunjuje nas. Pozitivna namera stvoriće pozitivan rezultat.

4. Odbacite loše navike

Postoji velika razlika između znanja i osvešćivanja. Tako, na primer, možemo znati da je pušenje štetno, ali zbog toga nismo prestali da pušimo. Tek kad temeljem znanja o štetnosti pušenja prestanemo pušiti, znači da smo se osvestili. Osvešćivanje je zapravo primenjeno znanje.

Zapišite neke od svojih navika za koje znate da nisu dobre za vas, ali niste počeli delovati u skladu s tim znanjem. Pokušajte osvestiti jednu po jednu lošu naviku, odbaciti ih. Pozitivni učinici neće izostati, a tako ćete se i sami uveriti da imate moć stvaranja dobre karme.

Prati vas nesreća u ljubavi? Možda je u pitanju loša karma!

foto: Shutterstock

5. Učinite dobro delo

Loša karma ili neugodni i bolni rezultati našeg delovanja najčešće su rezultat sebičnosti, straha ili neznanja. Nesebična i dobra dela odličan su način rešavanja stare, loše karme. Ima mnogo načina da pomažete drugima. Možete pomagati roditeljima i suseda, učestvovati u humanitarnim akcijama, volontirati, reciklirati, hraniti mačke lutalice u dvorištu.

Možete pokupiti odbačenu vrećicu s pločnika, biti ljubazni u ophođenju s drugima, strpljivi i istinski ih saslušati. Svako, pa i najmanje dobro delo je važno! Kad promišljamo kako naš rad može koristiti drugima i poboljšati svet oko nas, ta nesebičnost delovanja stvara snažne pozitivne energije i poništava lošu karmu iz prošlosti.

Mnogi poistovjećuju karmu sa sudbinom. Ona to na neki način i jeste. Poznatom američkom filozofu i pesniku Rafu Valdu Emersonu pripisuje se izreka koju su posle preuzeli mnogi moderni duhovni učitelji: „Kad poseješ misao, požnjećeš delovanje. Kad poseješ delovanje, požnjećeš naviku. Kad poseješ naviku, požnjećeš karakter. Kad poseješ karakter, požnjećeš sudbinu." Naša sudbina u našim je rukama! Poznavanje zakona karme pomaže nam da je vešto i srećno oblikujemo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs