Obavezno pročitajte

Konkurs za posao bez radnog vremena: SOS Dečija sela Srbija u potrazi za SOS roditeljima

Konkurs za SOS roditelje otvoren je do 20. oktobra!

Zanimljivosti
Autor:
Konkurs za posao bez radnog vremena: SOS Dečija sela Srbija u potrazi za SOS roditeljima
Foto: Promo

SOS Dečija sela Srbija, kao organizacija posvećena brizi o deci u riziku i pružanju podrške najugroženijim porodicama, od 2005. godine, kroz svoj osnovni program - SOS Dečije selo Kraljevo, pomažu da deca bez roditeljskog staranja odrastaju u novim, hraniteljskim porodicama i domu punom ljubavi. U SOS Dečijem selu Kraljevo, u proteklih 12 godina, brinuli smo o 130 mališana svih uzrasta, iz cele Srbije. Danas su neki od njih uspešni studenti, roditelji i samostalno koračaju kroz život.

SOS Dečija sela Srbija trenutno su u potrazi za SOS roditeljima, koji su spremni da se presele u SOS Dečije selo Kraljevo i posvete poslu koji nema radno vreme, već podrazumeva dvadestetčetvoročasovnu brigu o deci, kojoj su pomoć, podrška i pažnja najpotrebnije. Ove godine u koncept porodične brige SOS Dečijih sela Srbija uvedena je i jedna novina – prvi put za poziciju SOS roditelja, mogu da apliciraju i parovi. Prvi SOS par već je prošao obuku potrebnu za brigu o deci i započeo život sa novom porodicom u SOS Dečijem selu Kraljevo.

S obzirom na aktuelni konkurs, iz ove organizacije pozivaju i ohrabruju sve zainteresovane žene starosti od 28 do 40 godina, kao i parove, koji ispunjavaju uslov za hraniteljstvo, ili su zainteresovani da se bave hraniteljstvom u kućama koje obezbeđuje SOS Dečije selo u Kraljevu, da se prijave na konkurs slanjem svoje biografije i motivacionog pisma poštom na adresu SOS Dečije selo, Ul. Prvomajska br. 46-A, 36000 Kraljevo, faksom na: (036) 375 468 ili elektronski na mejl karijera@sos-decijasela.rs.

SOS Dečije selo je mreža od 14 hraniteljskih porodica koje čine SOS majke/hraniteljice ili SOS parovi i deca, koja su ovde našla novi dom, u kojem odrastaju sa biološkom i SOS braćom i sestrama. Velika prednost za decu bez roditeljskog staranja koja dolaze iz velike biološke porodice, je činjenica da braću i sestre nikada ne razdvajamo, već oni nastavljaju svoj život zajedno u novoj porodici.

foto: Promo

„Živimo život kao i sve druge porodice. Jedni drugima pomažemo, dogovaramo se, planiramo razna putovanja, smejemo se, plačemo, živimo život. Jedan dan koji za neku porodicu traje dugo, za nas je prilično kratak“, kaže Biljana Momčilović, koja, kao SOS mama trenutno brine o šestoro dece u SOS Dečijem selu Kraljevo.

SOS roditelj usmerava razvoj dece, vodi domaćinstvo, i prepoznaje i poštuje porodične veze svakog deteta, njihove kulturne korene i religiju. Radi sve ono što rade svi drugi roditelji, i mnogo više, jer treba stvoriti i održati nove veze i bliskost sa decom koja nisu biološki vezana za SOS roditelje i koja, veoma često, imaju tešku životnu priču i traumatska iskustva.

„To nije samo posao. Moj život je bogatiji za 7 – 8 članova porodice. Kada padnem i osećam da ne mogu više, oni su ti koji me podignu da idem dalje“ , ističe SOS mama Biljana.

SOS roditelj može postati samo ona osoba koja je spremna da svoj život posveti brizi o deci, da im pruži novi dom, ljubav, osećaj pripadnosti i podršku za pravilan razvoj svih potencijala. Takođe, mora da ispuni kriterijume potrebne za dobijanje licence za hraniteljstvo, po programu koji sprovode Centar za porodični smeštaj i usvojenje i nadležni Centar za socijalni rad.

Kandidati za SOS roditelje prolaze nekoliko faza procesa selekcije, a izabrani se uključuju u edukaciju, koja se sastoji od teoretske i praktične obuke. SOS roditelj može biti i u braku, tada je važno da drugi bračni partner takođe ima motivaciju i ispunjava uslove za ovakvu vrstu života i brige o deci. Ako imaju svoju decu, bitno je da je cela porodica spemena da prihvati nove mališane i da zajedno žive kao jedna velika porodica.

Konkurs za SOS roditelje otvoren je do 20. oktobra. Zainteresovani kandidati mogu se informisati o konkursu putem sajta www.sos-decijasela.rs i telefona 036 375 451 i na njega prijaviti slanjem biografije i motivacionog pisma na adresu na jedan od tri pomenuta načina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs