Obavezno pročitajte

Jedna od najvažnijih stvari koje morati naučiti što pre: Kako reći NE!

Hvala, ali ne hvala!

Zanimljivosti
20:40h Autor:
Jedna od najvažnijih stvari koje morati naučiti što pre: Kako reći NE!
Foto: Shutterstock

Doktor i stručnjak Džon Demartini objasnio je kako danas prečesto i olako govorimo "da", a da mnogo veća moć leži u tome kada nečemu ili nekome kažemo zapravo "ne".

Nađete li se i vi često u situacijama u kojma nevoljno kažete "da" prijateljima ili kolegama, dok pritom ili nemate uopšte volje, vremena ili želje za tim nečim. Ali, dok pristajete "odraditi" tako nešto za nekog drugog, zapitajte se koliko u tome svemu ostavljate vremena za sebe i svoje potrebe.

Prema rečima doktora, stručnjaka i cenjenog autora Džona Demartina, staviti sebe na prvo mesto i nije loša stvar kako neki misle. Isto tako, ne bi vas trebalo biti sram ili neugodno reći nekome: hvala, ali ne hvala.

S tim bi se složila i Samanta Džons, lik iz famozne serije "Seks i grad" na koju se mnogi često pozivaju, kada je rekla "I love you, but I love me more".

Kako da se izborite sa negativnim ljudima: Od ovih 6 načina, prvi je najbolji!

foto: Shutterstock

Ali, šta na tu temu zapravo ima da kaže spomenuti Demartini...

U čemu leži moć kada kažete "ne"?

Svako ljudsko biće ima svoju listu prioriteta i vrednosti prema kojima živi. Pritom mislimo na gradaciju stvari koje smatra jako bitnim i manje bitnim. Nevezano o kojim se vrednostima radi, bitno je da su one vama značajne i vredne. A kada nekome kažete "ne" trebali biste se osećati slobodnije i pritom fokusirati na vaše spomenute visokorangirane životne prioritete.

Zašto nam je tako teško reći "ne"?

Jedan od najčešćih razloga zašto nam je teško da kažemo "ne" je zato što se brinemo šta će ta osoba onda pomisliti i kako će se osećati. Najgore u svemu tome jeste to što nas zabrinjava tuđe mišljenje o nama, umesto da se isključivo brinemo oko onoga šta je zapravo bitno nama.

Zašto je reći "da" nekada štetno?

Ako dozvolite da okolina na vas stavlja svoje visokorangirane vrednosti, tako umanjujete one svoje. Ako nekome kažete "da" i on je na neki način polovičan, ostavljate nemir u sebi i pritom hranite njihovo postignuće i umanjujete svoje pa diskreditujete možda neke sopstvene ciljeve. Ako živimo u senci drugih, a ne na ramenima moćnika kako se kaže, nećemo živeti iskreno i punim plućima.

Kako onda reći "ne"?

Naime, reći "ne" je u biti dobra procena samih okolnosti na situaciju i razvijanje otvorene komunikacije. Kratko rečeno, potencijalna dobitna situacija. Dobar način za približavanjem negativnom odgovoru jeste biti apsolutno iskren. Hvala, ali ne hvala pritom je savršen odgovor u takvim situacijama. Trebamo li ići svetom i samo na sve govoriti "ne"? Naravno da ne. Reći nekome "ne" je u suštini procena prioriteta i vrednosti u određenom trenutku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs