Istraživanje

Oči otkrivaju koliko uživate u čokoladi!

Naučnici su otkrili da se užitak u nekoj hrani može meriti i putem naših očiju, a posebno je izražena ljubav prema čokoladi
Zanimljivosti
02:06h Autor:
Oči otkrivaju koliko uživate u čokoladi!

Narodno verovanje da se ljubav može videti u očima sada ima i naučno uporište, jer su naučnici otkrili da se užitak u nekoj hrani može meriti i putem naših očiju, a posebno je izražena ljubav prema čokoladi.

Naime, otpuštanje dopamina, hemikalije koja izaziva zadovoljstvo u mozgu, izaziva širenje zenica, što se često povezuje sa osećanjima ljubavi i požude.

U mrežnjači oka dopamin se otpušta kada optički nerv reaguje na izlaganje svetlu, piše portal Kliks.

Dženifer Naser, profesorka nutricionističkih nauka na Univerzitetu Dreksel, sprovela je studiju u kojoj je koristila elektroretinografiju pomoću koje je merila reakcije mrežnjače na svetlost.

Ona i njene kolege otkrili su da mrežnjača ispušta snažne električne signale kada se u ustima nađe komadić čokolade jednake onim kada je oko izloženo jakoj svetlosti.

Povećanje dopamina kod ispitanika bilo je jednako izlaganju stimulativnim drogama, poput metilfenidata ili ritalina, koje se koriste kod lečenja pacijenata koji pate od poremećaja nedostatka pažnje.

"Interesantno je to što se dopaminski sistem u oku smatrao odvojenim od moždanog. Većina ljudi i veliki broj eksperata za retinografiju (ispitivanje oka aparatima) su mi rekli da hrana koja stimuliše dopaminski sistem u mozgu nema uticaj na oko", rekla je Naser.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs