U fazi testiranja

Čokoladne tablete bi mogle da spreče šlog i infarkt

Naučnici testiraju ove tablete koje sadrže crnu čokoladu i smatraju da bi mogle sprečiti srčane i moždane udare
Zanimljivosti 18.03.2014. - 11:27h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstok

Američki naučnici su pokrenuli veliko istraživanje kao bi se utvrdilo da li crna čokolada u tabletama može da pomogne u sprečavanju srčanog i moždanog udara. Studija će biti sprovedena nad 18.000 žena i muškaraca širom SAD.

 

Tamna čokolada čini vas lepšim, više o tome pročitajte OVDE.

 

"Ljudi jedu čokoladu jer to vole, ne zato što je dobra za zdravlje. Studija ima za cilj da se utvrdi da li su sastojci čokolade dobri za zdravlje ako izuzmemo šećer i mast u toj poslastici", rekla je Džoan Menson, načelnica preventivne medicine Univerziteta u Havardu.

 

Istraživanje bi trebalo da utvrdi kako sastojak flavonoid iz kakaoa utiče na krvni pritisak, holesterol, srce i lučenje insulina. Studija se odnosi i na uticaj vitamina u čokoladi koji mogu da spreče pojavu raka.

 

Skinite kilograme jedući čokoladu, više o tome pročitajte OVDE.

 

To istraživanje finansira američki institut za kardiologiju i proizvođač čokolade "mars" i "snikers". Fabrika čokolade je patentirala način kako da se izdvoje flavonoidi iz čokolade i stave u kapsule.

 

Ispitanici će tokom četiri godine dobiti po dve kapsule čokolade ili placeba. Naučnici su naveli da "čokoladne tablete" neće biti ukusne, već neutralne.

 

U drugom delu studije, učesnici će dobijati tablete s multivitaminima iz čokolade. Prvi rezultati se očekuju za tri godine.

 

Zašto smo "ludi" za čokoladom, pročitajte OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...