Za srećan i uspešan put

Krenuli ste od kuće, pa se vratili po nešto zaboravljeno: Evo šta će vam se desiti!

Naš narod ima određena verovanja kada je odlazak od kuće u pitanju
Zanimljivosti
20:34h Autor:
Krenuli ste od kuće, pa se vratili po nešto zaboravljeno: Evo šta će vam se desiti!
Foto: Profimedia

Nekada su putovanja bila mnogo rizičnija, putovalo se peške ili konjima, a razbojnici su vrebali na svakom koraku. Naš narod je i za to imao određena verovanja.

Kada iz kuće neko odlazi na dalek put, ne valja se toga dana ništa davati iz kuće na zajam, jer bi putniku put bio nesrećan. Kada čovek polazi konjem na put pa mu se konj pomokri, nije dobro; a ako se pobalega, put će mu biti srećan i uspešan.

Ako sretne nekoga sa praznim korpama ili torbama, ništa mu neće polaziti od ruke.

Kucni u drvo, drži mi palčeve: Drevne metode teranja nesreće koje stvarno pale!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vodonoša sa praznim testijama kada ide po vodu, nikoga niti pozdravlja niti otpozdravlja, jer bi "maler terao" toga koga on sretne i pozdravi. Potkovica konjska nađena, ili cela ili parče, obećava srećan i koristan dan.

Ako se neko na putu saplete na neki kamen ili panj, znak je da je na tome mestu zakopano blago.

Zmija, zec, lisica, mačka i jež kome pređu put, snaći će ga nesreća. Nasuprot ovome, negde veruju da su lisica i jež dobri znaci i kome oni pređu put, pratiće ga sreća.

Ko vidi lovca ili pecača da ide u lov, neka ga ne pita kuda će, jer će on biti jedini krivac ako ovi toga dana ništa ne ulove. Ko na putu sretne grbavu osobu, pratiće ga sreća.

Staro srpsko verovanje upozorava: Šta će vam se desiti ako ubijete zmiju!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ko krene na put, pa se vrati po nešto što je zaboravio, taj na tom putu neće imati nekog naročitog uspeha.

Ako se dva ili tri puta vrati po zaboravljene stvari, put će mu se završiti sa gubitkom i neprijatnostima. Ko ujutro kada izađe iz kuće sretne nekoga sa punim torbama ili korpama, taj će toga dana imati sreće. A ako tu osobu neprimetno takne po grbi, biće srećne ruke sve dok ruke ne opere. Odžačara ko sretne, pratiće ga sreća.

Mačka kome preseče put, znači da od toga puta neće imati nikakve koristi. Ko na putu sretne psa, put će mu biti uspešan. Svinje sresti na putu, znak je da će se doći do neočekivanog dobitka. Riđeg konja ko sretne na putu, videće se sa dragom osobom. Belca konja ko sretne na putu, imaće nepredviđene izdatke.

Sa njima vam nema sreće u životu: Ove stvari morate odmah da izbacite iz kuće!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs