Obratite pažnju

Staro srpsko verovanje upozorava: Šta će vam se desiti ako ubijete zmiju!

Zmija čuvarkuća bi, prema tradicionalnom verovanju, bila posebna vrsta zmije koja bi živela ispod kuće, obično blizu ognjišta ili ispod praga
Lifestyle
18:30h Autor:
Staro srpsko verovanje upozorava: Šta će vam se desiti ako ubijete zmiju!
Foto: Thinkstock

Srbi veruju da zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta na Todoricu, prvu subotu u uskršnjem postu. Zmija koja nije grešna neće da izađe iz zemlje. Ona koja je grešna sam Gospod istera iz zemlje. Kad dođu dani da se zmije pogube, onda ona koja koja je grešna ne može da uđe u zemlju. Ko gazi zmiju bosom nogom stiče sposobnost naročitog lečenja: taj svojom nogom zavrti pupak onome koga boli "srce" (zeludac) i proći će ga.

Zmija čuvarkuća bi bila posebna vrsta zmije koja bi živela ispod kuće, obično blizu ognjišta ili ispod praga. Ova dva mesta su zapravo centralna mesta kulta predaka. Postoje dokazi da su Sloveni sahranjivali svoje mrtve ispod praga, dok vatra predstavlja vezu sa onostranim svetom, a samim tim i sa precima. Svaka kuća bi imala svoju zmiju čuvarkuću. Ova zmija bi predstavljala otelotvorenje predaka ili nekog posebnog pretka. Zmija čuvarkuća je obično bila bele boje, ali se u nekim krajevima se zamišljala kao crna. Obično se nije pojavljivala.

Štetni običaji koji su se odomaćili kod Srba: Ovo su nedopustivi gresi prema pokojniku!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pojava zmije čuvarkuće u kući ili dvorištu bi značila da će se odigrati neki događaj nepogodan po ukućane. U ovom smislu zmija čuvarkuća je imala ulogu da upozori ukućane na neki nepovoljan događaj. Pojava zmije čuvarkuće uvek bi upozoravala na zlo, dok kad je trebalo da se odigraju događaji povoljni za porodicu, ona se nije pojavljivala, što znači da bi ona predstavljala vesnika loših vesti.

– Ne valja ubiti zmiju koja dođe u kuću, jer može da umre neko čeljade.

– Ubijenu zmiju u polju ne valja dizati iznad kolena, jer će te boleti noge.

– Ako se rano u proleće pojave zmije, slute lepom vremenu.

Zamislite želju i ovaj manastir će vam je ispuniti: Svetsko čudo u srcu Srbije! (FOTO, VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs