Koreja

Ovo je poslednja generacija živih sirena: Imaju preko 70 godna, ali su u vodi brze kao strele!(FOTO)

Surovi način života morskih žena vekovna je tradicija u Koreji
Zanimljivosti
06:12h Autor:
Ovo je poslednja generacija živih sirena: Imaju preko 70 godna, ali su u vodi brze kao strele!(FOTO)
Foto: Profimedia
1 / 5 Foto: Profimedia

Zovu ih Haenjo ili "morske žene" - žive sirene. U Koreji postoji tradicija dubinskog ronjena u potrazi za ostrigama, morskim krastavcima, ježevima i ostalim morskim plodovima, koja traje punih pet vekova. Prvenstveno, to je bio isključivo muški posao, ali od 18 veka, žene su preuzele tu tradiciju.

Ronjenje nije lagan posao. Haenjo žene često ulaze u ledenu vodu, rone na dubinu do 20 metara, zadržavaju dah duže od dva minuta kako bi mogle da prikupe što više morskih plodova. One koje se odluče za ovaj posao, verovatno nemaju drugi izbor, imaju samo ta primanja i izdržavaju i muža i porodicu.

Danas, u dvadeset i prvom veku, ova tradicija Haenjo žena i dalje postoji, ali ne zadugo.

Žene mogu da imaju koliko hoće ljubavnika: U Mosuo plemenu vlada Ona i njena reč je zadnja! (FOTO)

Foto: Profimeida
Foto: Profimeida

"Ove žene koje neguju vekovnu korejansku tradiciju biće poslednje koje to rade. One su poslednja generacija Haenjo žena", rekla je Mijo Kim za Huffington post, tvorac dokumentarca o ovom specifičnom načinu života i zarade.

Mlađe generacije Korejanskih žena odgojenih na ostrvu sa Haenjo tradicijom, odbija ovaj način zarade, jureći modernije karijere.

Još od 2010. godine, prosečna starost Haenjo žena je preko 70 godina, a s obzirom da nema zainteresovanosti od strane mlađe generacije, one ne mogu nikome da prenesu ovu tradiciju.

Život Haenjo žene nije lagan. One ustaju pre četiri sata ujutru, odlaze do mora i rone satima u vodi oko -1 stepen Celzijusa.

Ona je najskromnija kraljica na svetu: Kralj čekao punih 14 godina da bi je oženio! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Prvi dan snimanja pokušala sam da napravim fotografije ispod vode, ali to je bilo nešto najteže što sam radila. Mislila sam da sam dobar plivač, bila sam tako samouverena i srećna što ću snimati ispod vode, ali nisam mogla da ih stignem. Nisam mogla čak ni da ih pratim. Izgledale su kao mlade sirene: brze i fleksibilne. Ja nisam ni primetila morske ježeve na dnu, jer su mi izgledali kao kamenje, ali one su ih sa takvom preciznošću nalazile," ispričala je Kim.

"Nadam se da sam uspela da prikažem njihovu lepotu kao žena-boraca, ali isto tako i njihovu neverovatnu hrabrost da istraju u takvom načinu života," iskrena je Mijo Kim.

Deca Himbe sami biraju svoje roditelje: Ovo je pleme sa najlepšim ljudima na planeti! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs