Bizarno

Za sreću i dugovečnost, majka detetu odgriza mali prst: Strašni običaji sa istoka planete! (FOTO)

U različitim plemenima ovog naroda, međutim, amputacija se izvodi na različite načine
Zanimljivosti
18:36h Autor:
Za sreću i dugovečnost, majka detetu odgriza mali prst: Strašni običaji sa istoka planete! (FOTO)
Foto: Profimedia

Smrt voljenih osoba uglavnom stvara osećaj emotivne praznine, ali žene u ovom plemenu bukvalno gube deo sebe, piše NationalGeographic.rs.

Naime, u Papua Novoj Gvineji, u plemenu Dani, ženama se nakon smrti člana porodice odsecaju gornji delovi prstiju pre odlaska na sahranu! Kako bi pokazale svoju žalost, one takođe utrljavaju pepeo i glinu na lice.

Pre amputacije, čvrsto se zaveže konac oko gornje polovine prsta i drži 30 minuta kako bi utrnuo, zahvaljujući čemu se ublažava bol. Odsecanje uglavnom vrši neki član porodice, a nakon toga rana se spaljuje kako bi se zaustavilo krvarenje.

Jezivo sujeverje uništilo deci život: Venčali trogodišnje blizance zbog loše karme!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovakav vid amputacije se sprovodi kako bi se na simboličan prikazao duhovni bol nakon gubitka voljene osobe. S obzirom na to da se ta praksa u jednom momentu otrgla kontroli, izvesno vreme je bila i zabranjena, a danas se sve ređe primenjuje. Na ovakav način žalost u današnje vreme pokazuju uglavnom starije žene.

U različitim plemenima ovog naroda, međutim, amputacija se izvodi na različite načine. U nekim delovima Papua Nove Gvineje prste ženama odsecaju isključivo majka, otac, brat ili sestra, a možda i najbizarniji metod jeste onaj koji podrazumeva da majka odgrize mali prst svoje bebe.

Stručnjaci veruju da je ovaj poslednji metod možda nastao u periodu kada su novorođenčad češće umirala na rođenju, pa su majke prizivale sreću i dugovečnost za svoje novorođeno dete tako što bi učinile da se ono, s obzirom na to da nema mali prst, razlikuje od ostale dece.

Ipak, još uvek nije utvrđeno kako je i kada rođen običaj da se žalost za preminulima izražava amputacijom.

Baksuz i prokletstvo koje nosi 2016: Narodna verovanja o prestupnoj godini!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs