Pisac

Na današnji dan umro je Miloš Crnjanski: 39 godina bez slavnog pisca!

Testamentom je svoju zaostavštinu poklonio Narodnoj biblioteci Srbije, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju
Vesti
13:32h Autor:
Na današnji dan umro je Miloš Crnjanski: 39 godina bez slavnog pisca!
Foto: Wikipedia

Jedan od najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka svet je napustio 30. novembra 1977. godine.

Crnjanski je rođen 26. oktobra 1893. godine u Čongradu, u Austrougarskoj (danas Mađarskoj), u osiromašenoj građanskoj porodici, a odrastao u Temišvaru, u patrijarhalno-rodoljubivoj sredini koja će mu kult Srbije i njene prošlosti usaditi u dušu kao najdražu relikviju.

Najdublje i najtrajnije senzacije svojih dečjih i dečačkih godina doživljavao je u tipično srpskim nacionalnim i verskim sadržajima: crkvena škola, ikona Svetoga Save, tamjan, pravoslavno srpsko groblje sa ritualom sahrane i zadušnica, večernje priče i pesme o Srbiji, hajdučiji i nabijanju na kolac — sve se to u dečakovim emocijama pretvaralo u trajan nemir i nepresušan izvor nada, radosti, sumnji, razočaranja i podizanja.

Borio se u Prvom svetskom ratu u austrougarskoj uniformi, pri čemu je ranjen, a veći deo ratnih godina je proveo u bečkoj bolnici. Period od 1935. do 1941. godine proveo je u diplomatskoj službi u Rimu i Berlinu, nakon čega se preselio u London i, kasnije, dobio britansko državljanstvo. Sredinom šezdesetih godina prošlog veka vratio se u Jugoslaviju.

Miloš Crnjanski preminuo je 30. novembra 1977. u Beogradu. Testamentom je svoju zaostavštinu poklonio Narodnoj biblioteci Srbije, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Od njegovih dela se, svakako, najviše ističu "Seobe", a u red bisera sroske literature spadaju "Dnevnik o Čarnojeviću", "Druga knjiga Seoba", Roman o Londonu", zatim zbirka "Lirika Itake", a tu su i drame "Nikola Tesla", "Maska" i "Konak". Ne treba zapostaviti ni njegove slavne poeme "Lament nad Beogradom", "Serbija" i "Stražilovo".

Kako je Crnjanski osvojio najlepšu Beograđanku: Oženio je pa je posle varao s kim je stizao! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs