Život kao iz knjige

Kako je jedna prostitutka postala gusar: Bila je strah i trepet i najopasnijima!

Tokom njene relativno kratkotrajne gusarske karijere - koja je trajala svega jednu deceniju - ova žena se od prostitutke uzdigla do pozicije zapovednice poznate flote "Crvena zastava"
Zanimljivosti
09:08h Autor:
Kako je jedna prostitutka postala gusar: Bila je strah i trepet i najopasnijima!
Foto: Printscreen/ Youtube/ Bernardo Naredo

Istorija o gusarima je puna klišeja. Zahvaljujući književnim i filmskim klasicima, na sam spomen pirata pomislimo na Britanca sa povezom na oku, papagajem na ramenu i užasnim naglaskom.

Ali titulu najuspešnijeg gusara bi vrlo lako mogla osvojiti jedna žena, koja je uz to bila Kineskinja. Čing Ših, poznata i kao Čeng I Sao, terala je strah u kosti trgovcima širom Kineskog mora početkom 19. veka.

Tokom njene relativno kratkotrajne gusarske karijere - koja je trajala svega jedno desetleće - ova žena se od prostitutke uzdigla do pozicije zapovednice poznate flote "Crvena zastava", te je poslala nekoliko stotina hiljada muškaraca u bitke.

Sve je počelo kad su je, kao prostitutku u jednom od brodskih bordela, oteli gusari. Na veliko iznenađenje 26-godišnjakinje, jedan od gusara - Čeng Či, je zaprosio. Ših je pristala, te je sa suprugom postala partner u krevetu i poslu.

Mata Hari fatalni ratni špijun i kurtizana: Erotski ples uzdigla do ranga umetnosti!Printscreen/ youtube/ Jeff Hix

Uz njenu pomoć, Či je uspeo oformiti jednu od najvećih i najopasnijih flota u Kini.

No svega šest godina posle, Či je poginuo, pa je Ših preko noći morala samostalno preuzeti vođstvo.Hitno je zatražila zaštitu suprugove porodice i odabrala 21-godišnjeg Čang Paoa kao štićenika, poručnika, desnu ruku i ljubavnika.

Čing Ših je držala svu kontrolu u svojim rukama i zahtevala je da joj se šalju pismene molbe za sve moguće akcije. Osmislila je svoje zakone i strogo ih sprovodila.

Članovi njene posade nisu smeli da kradu ratni plen, niti od seljaka, jer su u suprotnom mogli ostati bez glave, a sve ženske zarobljenice su se morale pustiti na slobodu, tačnije bar one neprivlačne, dok su lepotice smele biti zadržane kao konkubine ili supruge.

Ali isto tako su gusari morali biti verni svojim suprugama, a oni koji su silovali ili tukli zarobljenice bez dozvole, bili bi osuđeni na smrt.

Sadista, ubica i vampir sa likom anđela: Bizarni život mađarske grofice (FOTO)

Printscreen/ youtube/ Jeff Hix
Printscreen/ youtube/ Jeff Hix

Strogo je kažnjavala svaku neposlušnost

Vodeći se primerom poznate carice Vu Zeitan, koja je vladala Kinom od 690. do 705. godine, i Čing Ših je bila nemilosrdna, a njen krajnji cilj je bila zarada. Svi koji bi joj se suprotstavili ili pokušali provoditi svoje želje, automatski bi ostali bez glave.

Bila je, doduše, poznata i po tome što je rezala uši svojim neprijateljima i onima koji bi pokušali da napuste njenu flotu. Uprkos tome što je i sama nekad bila prostitutka, posedovala je veliki i unosan lanac javnih kuća.

Na vrhuncu uspeha, njena armada sastojala se od 1600 brodova, a bila je zapovednik i 70.000 muških i ženskih gusara, špijuna i dobavljača.

Imala je špijune i među vodećom King dinastijom, a car Jiaqing je povećao svoju flotu kako bi je pobedio.Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja, kineskoj mornarici su se pridružili Portugalci, Britanci i Holanđani. Ali čak ni oni nisu uspeli da poraze Crvenu zastavu.

Muž je ostavio, radila kao čistačica: Životna priča samohrane majke Milunke Savić!

Printscreen/ youtube/ Jeff Hix
Printscreen/ youtube/ Jeff Hix

Godine 1810, car je konačno kapitulirao i ponudio njoj i većini njenih sledbenika amnestiju ako se ostavi krvavog posla.

Za nju je to bila savršena ponuda u pravom trenutku, jer su upravo počela neslaganja unutar njene posade, pa je potpisala sporazum u zamenu za slobodu i pravo da zadrži flotu. A uz to je dobila i titulu "Dame kraljevskog dekreta".

Nakon što se udala za Čanga Paoa, koji se pridružio, kao kapetan, kineskoj mornarici, Ših je sa 35 godina otišla u penziju.

Uskoro je rodila, otvorila bordel i živela lagodnim životom sve do smrti, kao bogati član aristokratije.

Najlepša žena krimi podzemlja: Ema je sve samo ne uzorna supruga mafijaškog bosa!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs