Neprijatelji koncentracije i produktivnosti

Ometanje na poslu: Mozak odluta za samo 2,8 sekunde

Nered na stolu, pitanja kolega, kašalj, lupkanje potpetica samo su neki od faktora koji smanjuju produktivnost
Zanimljivosti
19:06h Autor:
Ometanje na poslu: Mozak odluta za samo 2,8 sekunde
Foto: Shutterstock

Sitna ometanja na poslu i prekidi koji ne traju duže od 2,8 sekunde mogu da vam unište koncentraciju i izbace vas iz radnog koloseka, upozoravaju stručnjaci. Zvonjava ili vibriranje mobilnog telefona, šumovi u kancelariji, poput kašljucanja ili lupanja potpeticama, nered na stolu pa čak i vaše emocije opasni su neprijatelji koncentracije i produktivnosti.

Posledice su iste i ako samo bacite letimičan pogled na mobilni kako biste videli ko vas zove. Čak i vrlo kratka ometanja na poslu kao rezultat daju niz grešaka pokazalo je istraživanje Univerziteta Mičigen. Nakon što su se vratili poslu, ispitanici koje se na samo 2,8 sekundi prekinulo u obavljanju jednostavnih zadataka napravili su čak dvostruko više grešaka od onih koje niko nije ometao.

Kako vreme prekida raste povećava se i količina grešaka pa su tako zaposlenici koje su istraživači ometali 4,2 sekunde napravili čak tri puta više od kolega koji su nesmetano obavljali posao.

Šef koji svakih pet minuta pročišćava grlo, kolegica koja prolazeći lupa potpeticama ili iznenadna buka dovoljni su da vas ometu u poslu. Ako je mesto na kom je vaš radni sto previše bučno, zamolite da posao koji zahteva visoku koncentraciju završite u praznoj sali.

Kalendari, dnevni planeri i popis poslova pomažu vam da budete efektivniji. Stručnjaci savetuju da uz kratkoročne napravite i dugoročni plan rada koji će vam omogućiti da odredite prioritetne poslove i bolje upravljate vremenom.

Prekidi su najveći kradljivci vremena i koncentracije. Prosečnom čoveku je potrebno između dve i 15 minuta da se ponovno koncentriše i nastavi s poslom, kaže Džoj Baldridž, menadžer za upravljanje vremenom. Zato kad radite na važnom projektu, bez ustezanja recite kolegama da vas ne ometaju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs