Istina

Ne dozvolite da vas lažu: Ovi detalji će razotkriti okorelog lažova!

Svi sitni detalji koji otkrivaju lažljivca nalaze se u ovom tekstu, zato ga morate pročitati
Zanimljivosti
11:04h Autor:
Ne dozvolite da vas lažu: Ovi detalji će razotkriti okorelog lažova!
Foto: Shutterstock

Uhvatiti nekoga u laži nije toliko lako, obratite pažnju na nekoliko stvari. Ponašanje čoveka koji laže i onoga ko govori istinu se razlikuje, kao i boja glasa, ono što izgovara itd. Puno lakše je razotkriti prosečnog lažljivca dok je kod onih "pokerskog lica" to malo teže, ali nije nemoguće.

Pažnju trebate obratiti na ove stvari:

Ton glasa - biće drugačiji nego inače. U nekim slučajevima se onome ko izgovori laž ton glasa povisi, u manje slučajeva je dublji. No u svakom slučaju nije isti kao kod pričanja istine.

Suzdržanost - lažljivac često koristi reči poput "ja mislim", "verujem", "po mom saznanju" ili "neka vrsta". Na taj način pokušavaju što veći do izmišljene priče držati nejasnim.

Oklevanje - nakon što mu se postavi pitanje, onome ko ne govori istinu trebaće nekoliko trenutaka da smisli odgovor.

Razotkrijte lažljivca: 7 znakova da sigurno ne govori istinu!

Ublažavanje - koristiće "mekši jezik" odnosno pokušaće ublažiti samu težinu krađe. Na primer, umesto da kaže "Nisam ukrao torbu", reći će "Nisam uzeo torbu".

Negativne emocije - lažljivac će izgovarati reči kao što su mržnja, isprazno i tužno, a na taj način podsvesno iskazuju svoju krivicu.

Hrpa informacija - da bi žrtvu uverio u svoju laž, lažljivac će izmišljotinu nadopunjavati raznim izmišljenim detaljima, npr. o tome što se dogodilo.

Neutralnost - izbegavaće zamenice "ja" ili "mi" kao da nemaju veze sa onime što se događa ni s ljudima koji su u to upleteni.

Mešaju sitne detalje - ljudi koji govore istinu imaju jasnu sliku o tome što se dogodilo, ali lažljivci nemaju i lako se pogube u sitnim detaljima svoje izmišljene priče. Kažu jedno, a potom nešto sasvim drugo jer se ne sećaju šta su prvi put rekli.

Kako da znate da li je lek falsifikovan: Vodič za sprečavanje laži i prevara!

Laž je moguće prepoznati i po još nekim stvarima. Pomeri li neko naglo glavu nakon postavljenog pitanja, kao da se trznuo, lako je moguće da je nešto slagao. U trenutku izgovaranja laži disanje se menja i postaje duboko jer srce brže kuca i nedostaje im kiseonika. Neprirodno mirovanje - držanje kao kip, takođe, otkriva da neko laže jer to pokazuje kako nije opušten. Dodirivanje nosa ili usta još je jedan znak da neko moguće zaobilazi istinu kao i premeštanje sa noge na nogu, ali to može značiti i da se neko dosađuje (što opet može biti vrsta laganja jer se pretvara da ga nešto zanima, a nije tako).

I zurenje nekome u oči bez treptanja može razotkriti okorelog lažljivca dok amateri izbegavaju da pogledaju onoga kome lažu u oči.

Kako uništavate sebi šansu za sreću: 5 najvećih ljubavnih laži!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs