Upoznajte greške

Nikad nemate dovoljno novca, i jedva krpite kraj sa krajem: Evo gde grešite!

Nikako da se sastavite od meseca do meseca, plata vam nije mala ali su vam zato troškovi veliki, vaša greška je ovde
Zanimljivosti
12:14h Autor:
Nikad nemate dovoljno novca, i jedva krpite kraj sa krajem: Evo gde grešite!
Foto: Shutterstock

Svi se moraju nositi sa svojim kućnim budžetom kako znaju i umeju. Nekima to ide bolje, nekima lošije.

Ukoliko ste mislili da dajete sve od sebe i uspešno balansirate između prihoda i rashoda - razmislite još jednom.Ovo je pet znakova da biste trebali reorganizovati kućni budžet ili potražiti pomoć pre nego bude prekasno.

1. Ne pratite prihode i rashode

Gotovo je sigurno da, ukoliko ne počnete pratiti svoje prihode i rashode, naći ćete se u situacijama gde nekontrolisano trošite i ulazite u dugove. Kako biste to izbegli, razmislite o aplikacijama kojima ćete pratiti svoje finansije, pitajte za savet člana porodice te razgovarajte sa bankarom koji vam može pomoći sa pažljivijom organizacijom mesečnih troškova i mogućnostima uštede.

2. Ulazite u nepotrebne dugove na kreditnoj kartici

Umesto da novac ulažete u budućnost, vi ga nesmotreno trošite na kupovinu nepotrebnih stvari kojima ne ulažete niti u budućnost, niti edukaciju, a niti penziju. Neka vam vraćanje duga na vašoj kreditnoj kartici postane prioritet, kako biste olakšali savest i krenuli ka zdravijem odnosu prema novcu i tako stvorili bolje uslove za štednju.

I ti veruješ u njih! 3 suluda mita o novcu: Zbog njih vam je uvek prazan novčanik!

3. Svaki mesec vas iznenađuju računi

Ne pratite troškove režija i domaćinstva i ne znate koliko mesečno za sve morate izdvojiti jer živite od plate do plate, pa često preskačete i plaćanja koja se na prvi pogled čine privremeno odgađanje. Rešenje tog problema krije se u činjenici da, ili da počnete zarađivati više, ili trošite manje. Pokušajte pronaći "posao sa strane" i troškove redukujte što više je moguće.

4. Zbog novca ste pod stresom

Ukoliko vam novac predstavlja izvor stresa, a sledeću platu često dočekate bez dinara u novčaniku, možda novcima ipak ne raspolažete toliko dobro koliko ste mislili. Pokušajte tačno locirati problem i razmisliti o njegovom rešenju. Da stavite samo 1 posto ukupnih prihoda na stranu i na taj način počnete štedeti - bilo bi dovoljno za samopouzdanje i početak.

5. Imate osećaj kao da nešto morate sakriti

Ukoliko imate finansijskih problema i za njih znaju neki od vaših članova porodice ili prijatelja - jednostavno ne možete sebi priuštiti luksuznu odeću, novi automobil ili neki drugi nepotrebni trošak. Zamolite ljude koji su vam bliski da pomognu oko vaših nekontrolisanih troškova i da vam savetuju kako da štedite gde god možete.

Na trenutak je zaćutao, pa objasnio: Nobelovac otkrio zašto samo 1 odsto ljudi uspe u životu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs