Čudna motivacija

Japan: Manje kilograma, niža stanarina

Kilogram manje donosi i do 50 evra manju stanarinu. Većina ljudi smatra kako je to odličan način za održavanje idealne težine
Zanimljivosti
22:16h
Japan: Manje kilograma, niža stanarina
Foto: Thinkstock

Kuća samo za žene Lejdi Šer Haus B&D (Lady Share House B&D) u Osaki nudi posebne pogodnosti svojim stanarkama, a to je smanjivanje stanarine u skladu sa gubitkom kilograma. Tako vlasnici smanjuju stanarinu i do 50 evra za svaki izgubljeni kilogram.

Za ljubitelje hrane loša vest je da se dobitak na težini "nagrađuje" povećanjem stanarine po istoj ceni, tj. za svaki kilogram gore stanarina je 50 evra veća. Iako je stanovništvo Japana ideal mnogima po pitanju vitkosti, ovaj je projekt naišao je na veliko negodovanje u javnosti.

U zgradi se takođe nalazi i posebno opremljen fitness studio, u kojem stanari mogu besplatno da vežbaju i na taj način još lakše održavaju dobru liniju.

"Želeli smo da stvorimo okolinu sa puno podrške za žene, koje su rekle da žele da smršaju. Ali, na naše iznenađenje većina žena koje su se prijavile za iznajmljivanje stana su zapravo one normalne težine, koje tako žele da kontrlišu svoju liniju", rekla je upravnica zgrade, Mari Kataoka.

U zgradama se nalaze razni aparati za samoposluživanje sa hranom, ali Katoka odbija ideju da je to trik vlasnika zgrade da udebljaju stanare, kako bi plaćali veću cenu za iznajmljivanje.

"Upravo suprotno, tako pokušavamo da ih učinimo otpornijim na iskušenje i da osnažimo njihov motiv za zdravim životom", dodaje Katoka.

Da trend mršavljenja sve više dobija i materijalnu podršku, nedavno je dokazao i Dubai, koji je svoje građane zbog gubitaka kilograma nagrađivao zlatom. Da li će se ovaj način nagrađivanja iz Azije preneti na Evropu i Ameriku ne znamo, ali bi verovatno mnoge dame željne savršene figure rado pristale da izgube koji kilogram i uz to dobiju novčanu nadoknadu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs