Otkriveno

5 misterija sa kojima se srećemo svaki dan: Kako nastaje pena?

S penom se srećemo svakodnevno: bilo da smo popili kafu sa šlagom ili uživači u toploj kupki, ali malo ko se zapita šta je uopšte pena
Zanimljivosti
06:38h Autor:
Foto: Shutterstock

Zašto je led klizav? Da li je pena tečnost ili gas? Saznajte koje sitnice koje čine našu svakodnevnicu još uvek ne možemo da objasnimo u potpunosti!

 

1. Zašto najveći orašasti plodovi nikada nisu na dnu činije?

 

Jeste li primetili da u činiji punoj raznih orašastih plodova brazilski orah uvek stoji na površini? Ova činjenica je poznatija kao "efekat brazilskog oraha" i spada u misterije koje pokušavaju da razreše fizičari sa svih strana sveta. Bez obzira na njihovu veću gravitaciju, veći komadi, u ovom slučaju brazilski orah, gotovo uvek završe na površini, dok se manji komadi spuštaju na dno činije. Jedno od mogućih objašnjenja je to da manji delovi propadaju kroz praznine između većih delova, prenosi National Geographic.rs.

 

Da li smete da kročite: 3 jeziva mesta na zemlji koje nauka ne može da objasni! (FOTO)

 

 

2. Šta je pena?

 

S penom se srećemo svakodnevno: bilo da smo popili kafu sa šlagom ili uživali u toploj kupki, ali malo ko se zapita šta je uopšte pena. Da li je ona u čvrstom stanju, gasovitom ili tečnom? Profesor fizike Daglas Durijan s UCLA tvrdi da je 95 odsto pene u gasnom stanju, dok je prostali deo tečan. Gas iz pene se odvaja od tečnog dela i formira materiju koja se sastoji iz mnoštva mehurića koji penu održavaju upravo u tom obliku.

 

3. Zašto je led klizav?

 

Vekovima naučnici pokušavaju da utvrde zašto teško održavamo ravnotežu na ledu. Većina je saglasna u jednom - na samoj površini leda formira se tanak tečni sloj vode koji ga čini klizavom podlogom. Ipak, jasnog odgovora na pitanje zašto se na ledu formira ovakav sloj nema. Dok jedna grupa naučnika smatra da se u kontaktu s drugim predmetima led topi i tako stvara ovaj sloj, drugi smatraju da vodeni sloj nastaje kretanjem molekula na površini leda.

 

Zašto hleb uvek pada na namazanu stranu: Misterija rešena!

 

 

4. Kako nastaje statički elektricitet?

 

Fenomen koji je neobjašnjiv isto koliko je i neprijatan. Jedino što sigurno znamo je to da nastaje kada dodirnemo nešto što neutrališe bilo pozitivni, bilo negativni eletricitet sa površine našeg tela. Ali zašto se elektricitet nagomilava? Uobičajeno objašnjenje je to da kada se dva predmeta dodiruju, trenjem se elektrišu, s tim što elektroni prelaze sa jednog objekta na drugi. Zašto se kretanje elektrona ne događa u oba smera? Ne zna se.

 

5. Kako nastaje duga?

 

Duge nastaju kada se sunčeva svetlost reflektuje kroz kapljice vlage koje postoje u atmosferi. Kapljice se ponašaju kao prizme koje odvajaju, tj. prelamaju svetlo pod određenim uglom. Danas, duga svakako nije neobjašnjiva pojava, ali se nekada ubrajala u najmisterioznije u prirodi.

 

Večna misterija otkrivena: Evo zašto muškarci stalno gledaju druge žene!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs