Neverovatno

Od zrna do ukusne kokice: Otkrivena misterija transformacije kukuruza!

Naučnici su ustanovili da na 170 stepeni Celzijusa samo 34 odsto zrna kukuruza pukne, dok se na 180 stepeni Celzijusa čak 96 odsto pretvori u slasne kokice
Zanimljivosti
02:28h Autor:
Od zrna do ukusne kokice: Otkrivena misterija transformacije kukuruza!
Foto: Shutterstock

Dvojica francuskih naučnika ozbiljno su prišla problematici toga šta se odvija ispod poklopca, odnosno kako zrno kukuruza postaje ukusna kokica.

Fizičari Emanuel Viro i Aleksandr Ponomarenko su proučavali ne samo trenutak pucanja opne zrna kukuruza, koji se, kako su ustanovili, događa kada temperatura dostigne 180 stepeni Celzijusa, već su analizirali i fenomen poskakivanja kokica, kao i karakterističan zvuk koja ona ispušta.

Dijeta sa kokicama topi kilograme - Do željene linije za 21 dan!

Ceo proces - pucanje opne, poskakivanje i izbijanje skroba, odigrava se u stotom delu sekunde, navode istraživači čija je studija objavljena u časopisu Royal Society Interface.

Viro i Ponomarenko su detaljno pratili svaku fazu ovog začudjujućeg preobraženja kako bi razumeli njegovu naučnu osnovu. Koristeći ultrabrze kamere, koje snimaju 2.900 kadrova u sekundi, oni su posmatrali zrna kukuruza kokičara u toku zagrevanja.

Čim je temperatura prešla iznad 100 stepeni Celzijusa, vlaga unutar zrna počela je da se pretvara u paru, a kada je dostigla 180 stepeni, pritisak u zrnu bio je oko 10 puta veći od atmosferskog pritiska na nivou mora. Izloženo ovakvom stresu, zrno puca, a skrob da se širi, izbijajući kroz opnu.

Naučnici su ustanovili da na 170 stepeni Celzijusa samo 34 odsto zrna kukuruza pukne, dok se na 180 stepeni Celzijusa čak 96 odsto pretvori u slasne kokice.

"Otkrili smo da 180 stepeni Celzijusa predstavlja kritičnu temperaturu, i to bez obzira na veličinu i oblik zrna", kazao je za AFP Viro, istraživač sa Politehničke škole u Parizu.

Simpatična misterija rešena - Kako jedan pas čuva celo stado ovaca?

On i Ponomarenko su zatim pažnju posvetili "plesu" kukuruza, tj. načinu poskakivanja kokica u zagrejanoj šerpi. Prvo što su primetili na tek otvorenoj opni je pojava strukture nalik nozi. Ustanovili su da iz zrna, u kontaktu sa vrelim dnom šerpe, naglo izbija skrobna "noga", kao da izvodi šut, te šalje zrno od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u vazduh.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs