Deluje na nas kao marihuana

Zašto smo ludi za čokoladom

Iako većina nas zna da bi bilo daleko zdravije da pojedemo voćku, ipak ćemo se odlučiti za parče čokolade. Njen sladak i neodoljiv ukus stvara nam žudnju, čak i kada samo pomislimo na nju
Zanimljivosti
09:10h
Zašto smo ludi za čokoladom
Foto: Kurir

Misteriozna i zavodljiva, čokolada je jedna od retkih namirnica koja je i danas zagonetka za naučnike. Ona budi naša čula, deluje kao afrodizijak, sadrži antioksidante, ali i loše šećere, te je jedni hvale, dok za druge spada među opasne namirnice. Ukus joj ipak niko ne može osporiti.

Među Evropljanima, najviše čokolade se pojede u Švajcarskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Iako se čini da je želja za čokoladom moderna boljka, nedavna istraživanja su dokazala da se u njoj uživalo čak i u vreme Maja. Tek je početkom 18. veka u Meksiku čokolada dobila negativnu kritiku, i to od strane doktora koji je smatrao da je ova poslastica kriva za rast histerije među ženama, a posebno među kaluđericama.

Šta je to u čokoladi što nam stvara osećaj da je jednostavno moramo pojesti

? Univerzit u Mančesteru je dao neke odgovore, ali kako se u čokoladi nalazi preko 500 hemikalija, teško da ćemo dobiti odgov za sve.

Jedna supstanca je privukla posebnu pažnju. Radi se o anandamidu, koji stvara sličan osećaj opuštenosti kad kada pušite marihuanu. Ipak, naučnici nisu uspeli još uvek da odgovore na pitanje zašto je čokolada afrodizijak. Možda se razlog krije iza toga što izgleda, miriše i ima fantastičan ukus, za razliku od namirnica poput sira, koji smrdi, ali je nezamenljivog ukusa. Čak je i tekstrura čokolade primamljiva, a mekoća i slatkoća koja se topi u ustima je učinila da ljudski mozak teško može da se odupre želji za čokoladom.

Žene imaju izraženije čulo mirisa, te su izloženije zavisnosti od čokolade. Pošto je visok nivo šećera svrstava među nezdravu hranu, čokolada stvara i efekat zabranjenog voća, kom su žene podložnije.

Ukoliko ste jedan od čokoholika, ne brinite. U umerenim količinama ona štiti srce i poboljšava raspoloženje. Umesto da progutate kocke čokolade, jedite je sa uživanjem, čekajte da vam se otopi u ustima, uključite sva čula i prepustite se senzaciji koju samo čokolada može da stvori.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs