Hranom protiv opekotina

Čokolada štiti kožu od sunca

Nije dovoljno samo nanositi losion sa zaštitnim faktorom, kako bi se zaštitili od sunca. Zaštita zavisi i od hrane koje unosimo tokom dana
Nega
18:06h
Čokolada štiti kožu od sunca

Najbolji način da pobedite štetne sunčeve zrake je da se ne izlažete suncu i nanosite losion sa zaštitnim faktorom, posebno između 11 i 15 časova. Pa ipak, istraživanja britanske asocijacije dermatologa su pokazale da i odabir hrane tokom vrelih dana može da spreči grozne i bolne opekotine, naravno, u kombinaciji sa preparatima za sunčanje.

Najbolja vest za sladokusce je da malo crne čokolade, oko 20 grama, može da umanji crvenilo, a nakon duže upotrebe, ali isključivo u manjim količinama, čokolada dostiže nivo zaštite koji pružaju najblaži losioni za sunčanje.

Osim čokolade, među namirnicama koji će pomoći vašoj koži na suncu, nalaze se narandžaste namirnice, poput narandže i šargarepe, zatim paradajz, dok spanać, brokoli i ostali zeleniš pomažu i u zaštiti očiju.

Iako je ova hrana puna antioksidanata, vitamina i minerala, ne postoji zamena za preparate za zaštitu od štetnih faktora. Namirnice su tu da pomognu, ali ne i da zamene kreme čija je glavna, ali i jedina funkcija, da ne dozvole da vaša koža trpi tokom suncem okupanih dana. Nemojte zaboraviti šešir i naočare za sunce, kao i to da nijedan preparat nije vodootporan, ma šta pisalo na njemu. Nakon kupanja na plaži ili bazenu, potrebno je da ponovo detaljno namažete i lice i telo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs