Da li vam ovo dešava i vama?

Ne razlikujete levo i desno? Saznajte ima li mesta brizi!

Svaki treći čovek će da zastane kako bi razmislio, a neki će čak da upotrebe i ruke da bi se prisetili koja je koja strana
Zanimljivosti
17:44h Autor:
Ne razlikujete levo i desno? Saznajte ima li mesta brizi!
Foto: Shutterstock

Ukoliko imate problema sa razlikovanjem levog od desnog, to ćete najlakše da primetite kod brzinskih zadataka, na primer ako vam neko u zadnjem trenutku kaže da skrenete u određenom pravcu. Svaki treći čovek će da zastane kako bi razmislio, a neki će čak da upotrebe i ruke da bi se prisetili koja je koja strana.

To nije ništa zabrinjavajuće, tvrde naučnici i ističu da se nerazlikovanje ne dovodi u vezu s inteligencijom. Razlikovanje strana je kompleksni neuro-psihološki proces koji uključuje nekoliko neuroloških funkcija istovremeno, poput sposobnosti za integraciju senzornih i vizuelnih informacija, prostornog snalaženja, jezičnih funkcija i memorije, piše The Independent.

Zašto su ljudi uglavnom desnoruki: Odgovor leži u mozgu davno izumrlih životinja i predaka

Istraživanja pokazuju da poteškoće razlikovanja levog i desnog češće pogađaju levoruke i žene. Problem je u tzv. lateralizaciji mozga, odnosno sposobnosti čoveka da se odredi u odnosu na prostor koji ga okružuje.

I dok je za većinu ova poteškoća nevažan deo svakodnevice, problem može da nastane, na primer u medicini, ako se hirurg odluči na operaciju pogrešne strane pacijenta - kao što je amputacija noge. Upravo zbog takvih grešaka u medicinu je uvedena praksa ispisivanja markerom na strani tela koja treba da bude operisana.

Dok se desnoruki bave igricama napravljenim za njih, levoruki uživaju u seksu!

http://www.youtube.com/watch?v=9CEr2GfGilw
Neki smatraju kako je razlikovanje između strana povezano s načinom na koji su određene funkcije mozga povezane sa njegovom desnom, odnosno levom stranom.

U testu na snimku možete da odredite koja je strana mozga kod vas dominantnija. Ako vidite da se plesačica okreće u smeru kazaljke na satu, tada je kod vas dominantnija desna strana mozga, a ako se okreće u smeru suprotnom od kazaljke na satu, tada je dominantnija leva strana mozga.

Leva strana mozga zaslužna je za: logičko prosuđivanje, orijentaciju na detalje, jezik i reči, matematiku i nauku, uočavanje reda, praktičnost, formiranje strategija, objektivnost, kritičko razmišljanje.

Desna strana mozga zaslužna je za: prepoznavanje ljudskih lica, određivanje boja, motoriku, maštu, kreativnost, intuiciju, izražavanje osećanja i empatiju, uočavanje "šire slike", prostornu orijentaciju, preduzimanje rizika, verovanja.

Leva strana lica je nasleđe oca, a desna majke: Šta izgled govori o vašem karakteru!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs