Posle bajkovitog venčanja u Italiji, novopečeni supružnici iz Kanade, Lindsi i Aleks, obojica tridesetogodišnjaci, odlučili su da svoj medeni mesec provedu u prelepoj Grčkoj. Međutim, ono što je trebalo da bude romantično putovanje pretvorilo se u neprijatnu situaciju zbog računa za ostrige u jednom restoranu na Mikonosu. Njihova priča završila je u medijima, izazivajući pravu malu diplomatsku pometnju.

Drski konobar i misteriozni meni bez cena

Kada su Lindsi i Aleks sela u restoran, primetili su da na stolu nema ni cenovnika ni karte pića. Pre nego što su stigli da odluče šta žele, konobar ih je drsko upitao žele li ostrige, a zatim je bez čekanja odgovora ponudio „dvanaestak komada“. Par je bio zbunjen i pomalo uplašen, ali su odlučili da prihvate ponuđenu količinu, misleći da je to standardna porcija.

konobar.jpg
Foto: Thinkstock

Naručili su piće — on je uzeo pivo, a ona je tražila koktel kartu, ali konobar joj je počeo da nabraja samo žestoka pića, pa je na kraju odabrala jedan koktel, shvativši da neće moći da se sporazume.

Šok u poslednjem trenutku

Prava neprijatnost usledila je kada su zatražili račun. Umesto da im ga donese za stolom, konobar je Aleksa pozvao u „zadnju sobu“ i zahtevao čak 400 evra za nekoliko ostriga, pivo i koktel. Aleks je zatražio detaljnu specifikaciju, ali mu je konobar okrenuo ekran na računaru — na jeziku koji nisu mogli da razumeju.

shutterstock_616719302.jpg
Foto: Shutterstock

Zbunjeni i šokirani, par je izvadio novac i platio iznos, želeći samo da završi sa neprijatnom situacijom i što pre napusti restoran, ali i Grčku. Tek kasnije su izračunali da su za jednu ostrigu platili neverovatnih 29 evra.

Skraćeni medeni mesec i javna objava

Posle ovog neprijatnog iskustva, Lindsi i Aleks su odlučili da prekinu svoj medeni mesec i vrate se kući u Toronto. Tamo su odlučili da javno podele svoju priču kako bi upozorili druge turiste da ne nasedu na slične zamke.

Kažu da su imali sreće što su imali dovoljno novca kod sebe, ali ističu da je cena i ponašanje konobara bilo krajnje nepošteno i drsko.

Vlasnik spornog restorana, Dimitrios Kalamaras, nije video problem u ovom slučaju. U razgovoru za Greek City Times, izjavio je da njihova usluga i iskustvo koje pružaju gostima opravdava visoke cene.

„Nemamo nameru da objašnjavamo zašto naplaćujemo više od supermarketa ili tradicionalnih konoba, koje su svakako divne, ali drugačije od onoga što mi nudimo“, rekao je Dimitrios.

shutterstock_1643115307.jpg
Foto: Shutterstock

Takođe je izjavio da smatra da par pokušava da privuče pažnju pričom o računu i da „nijedna odrasla osoba ne bi naručila obrok bez prethodnog proveravanja cena“.

Jasne table sa cenama na ulazu

Zbog brojnih negativnih komentara na TripAdvisoru, gde su ljudi tvrdili da osoblje odbija da im pokaže cenovnik, Dimitrios je odlučio da na ulazu u restoran postavi tri table sa jasno istaknutim cenama. Na ovaj način, prema njegovim rečima, gostima je od sada dostupna puna informacija pre nego što uđu.

Oprez na putovanjima i važnost informisanosti

Ova priča o Lindsi i Aleksu iz Kanade podseća nas koliko je važno biti pažljiv i informisan kada putujemo, naročito u turističkim destinacijama koje mogu imati različite običaje i pristupe poslovanju. Uvek je dobro proveriti cenovnike i biti oprezan sa ponudama koje deluju „previše dobre“ ili se nameću bez pitanja.

Iako je medeni mesec obično vreme radosti i opuštanja, ova neugodna situacija pokazuje da i u raju na zemlji može doći do neprijatnih iznenađenja.