Obratite pažnju

5 saveta za siguran hod po ledu: Zaštitite se od padova!

Kako biste bili stabilniji, poželjno je da hodate malo širim korakom, a prilikom hodanja bilo bi dobro da telo malo nagnete unapred
Zanimljivosti
18:50h Autor:
5 saveta za siguran hod po ledu: Zaštitite se od padova!
Foto: Shutterstock

Niske temperature i led koji su stigli i okovali ulice zadali su brige svima, jer hodanje po ledu nikome nije lako, ali uz neka pravila i pokoji trik ipak možete smanjiti mogućnost pada.

Povrede od pada na ledu mogu uključivati sve - od bolova u leđima, raznih lomova, do potresa mozga, a posledice pada posebno su opasne za starije osobe koje imaju krhke kosti.

Gorska služba spasavanja upozorava - Šta nikako ne smete raditi na velikom minusu, saznajte OVDE!

Kako biste savladali veštinu hodanja po ledu i izbegli ozbiljne posledice, najbolje je da se pridržavate sledećih 5 pravila:

1. Oslobodite ruke

Dok hodate nemojte držati ruke u džepovima, ni nositi teške kese. Tako ćete moći da se dočekate na ruke i sprečite ozbiljnije posledice.

OVDE pogledajte pandinu prvu igru na snegu, koja će vam ulepšati dan - Da li je iko srećniji od njega?! (VIDEO)

2. Hodajte malo širim korakom

Kako biste bili stabilniji, poželjno je da hodate malo širim korakom. Širi hod je stabilniji, a ukoliko imate i neko dodatno pomagalo poput štapa ili kišobrana, smanjićete mogućnost pada.

Kiša i sneg im ne mogu ništa - OVDE pogledajte fotografije mladenaca koji nisu dozvolili da im nevreme upropasti najlepši dan!

3. Probajte trik sa isečenim čarapama

Za pažljivi i laganiji hod možete koristiti metodu naših baka i deka - na obuću navucite pamučne čarape kojima ste isekli prste. Tako se prilikom hoda prednji deo fiksira na podlogu i sprečavate pad. Ako mislite da ćete izgledati smešno, ne brinite - na primer, traka od crne čarape preko crnih čizmica neće biti jako vidljiva, a ovim brzim i jeftinim trikom zaštitićete se od nezgodnog pada.

4. Hodajte nagnuti ka napred

Kako biste se dodatno zaštitili od pada, prilikom hodanja bilo bi dobro da telo malo nagnete unapred. To je hod koji liči na hod pingvina, prilikom kojeg sila gravitacije prolazi kroz prednju nogu i na taj način spretnije hodamo po ledu.

5. Izbegavajte sportsku obuću i onu sa ravnim đonom

Prilikom izlaska na led treba imati na umu da sportska obuća i čizme sa potpuno ravnom podlogom nisu idealan izbor. Grublji đon sa šarom se manje kliza, a ukoliko upotrebite i prethodno navedene savete, balansiranje po klizavoj ulici biće mnogo lakše.

A 11 razloga zašto treba više da šetate, pročitajte OVDE - Bolje zdravlje, lepši izgled, manje stresa i nervoze!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs